2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Terrorhelyzetben korlátozná a kommunikációt a FideszForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-31 08:49:11
Címkék: Bihari hírek
Egyeztetésre hívta terrorügyben a parlamenti frakciókat Pintér Sándor belügyminiszter. Gulyás Gergely néhány részletet elárult arról, hogy milyen intézkedéseket tartana szükségesnek a Fidesz terrorhelyzetben. Közben a kormány mérsékelte a terrorkészültséget Magyarországon.

Magasról közepes fokozatúra mérsékelték a magyarországi terrorkészültséget, közölte a Belügyminisztérium. Az új, hármas szint kedd délután egy órától van érvényben. A kettes fokozatot a brüsszeli terrortámadások miatt vezették be múlt kedden. Akkor azt mondták, Magyarország elleni konkrét terrorfenyegetettségrõl nincs szó, de minket érintõ szálai lehetnek a merényleteknek.

Közben Pintér Sándor belügyminiszter péntekre egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók vezetõit, hogy

az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekrõl, a terrorizmus elleni intézkedésekrõl egyeztessenek

– közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese az MTI szerint.

 

Rendõr géppisztollyal a budapesti Nyugati téren 2016. március 25-én, a kettes fokozatú terrorkészültség elrendelése utáni harmadik napon.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gulyás a módosításokról a következõket árulta el:
A tervek között szerepel, hogy a Szervezett Bûnözés Elleni Koordinációs Központ a megelõzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövõben közvetlenül férjen hozzá.
Tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával. Ennek részleteirõl nem árult el többet Gulyás, pedig azért érdekes, mert elvileg az összes okostelefonra vonatkozhat.
A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a veszélyes áruk szállítását, és a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevõk kommunikációjának biztosítása érdekében.
Emellett bõvítenék a rendõrség adatkezelési lehetõségét az államhatár- és létesítményõrzési feladatok ellátásakor.

A fideszes politikus elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetõktõl, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására. A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!