2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Elfogadták a módosításokat Rogán lakáslottójáhozForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-03-31 09:28:12
Címkék: Bihari hírek
Visszaküldte Áder János a Rogán Antal-féle lakáslottóval kapcsolatos törvényt, aminek módosításait most elfogadta az Országgyûlés törvényalkotási bizottsága az MTI szerint. Az otthonteremtési közösségekrõl (nok) szóló törvényjavaslat módosításában több között most az is szerepel, hogy

a közösségszervezõ köteles folyamatosan fenntartani a törvényben meghatározott tartalék szintjét;
a közösség a tevékenységét - az elõre megjelölt idõtartamon túl - addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut;
a szervezõ zrt. vagyona elkülönül az általa mûködtetett nok vagyonától;
ha a közösséget az elõzetes megállapodástól számítva fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervezõ köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat.

A módosított javaslatról szerdán szavaznak.

A Rogán alá tartozó államtitkár, Tuzson Bence elmondta a testület elõtt, hogy a "garanciális szabályok egyértelmûvé tételével kívántak eleget tenni az államfõ által javasoltaknak".

Az ellenzék szerint azonban az Áder által kifogásolt pontok felére továbbra sem érkezett válasz és tovább is
jogalkotással elkövetett korrupciónak

nevezte a jogszabályt, ami nem védi a kisbefektetõket és a gazdagabbakat helyezi jobb pozícióba. A Jobbik képviselõi a garanciát hiányolták az elõterjesztésbõl.
Ezért kockázatos a lakáslottó

Az elfogadott törvény szerint azok, akik új lakást akarnak venni, otthonteremtési közösségekbe (nok) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzbõl egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

A nokok pénzét zrt. formában direkt erre a célra létrejött cégek kezelik; azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzbõl, licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmû eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelõ támogatást nyújtana a tagoknak. A javaslat részleteirõl itt írtunk.

A törvényben ugyanakkor vannak kockázatos és gyanús dolgok is. A közösségekben például elõbb jutnak lakásfinanszírozáshoz azok, akik nagyobb önrészt tudnak bemutatni, vagyis elõször a gazdagabb tagok vehetnek majd lakást a szegényebbek pénzébõl. Emellett a 30 százalékos állami támogatás csak azoknak jár, akiknek a közösségét egy ún. megbízható szervezõ cég szervezi, ezt a minõsítést pedig olyan szervezõk kaphatják meg, akik legalább 1000 lakóingatlant felépítettek vagy értékesítettek már.  Ennek a kritériumnak elõreláthatóan csak egy vagy két cég fog megfelelni Magyarországon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!