2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Tõzsdére viszik a szaúdi olajóriástForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-02 07:25:01
Címkék: Bihari hírek
Szaúd-Arábia eladná állami olajvállalatának 5 százalék alatti részesedését, írja a Bloomberg. A Saudi Aramco jövõre esedékes tõzsdére menetelérõl a Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg egy interjúban beszélt.

A Saudi Aramco részvényei a helyi tõzsdére lennének bevezetve akár már jövõ év elején, de 2018-ig mindenképpen. A kibocsátásban közremûködõ tanácsadók megfontolták a teljes cég tõzsdére vitelét a leányvállalatok mellett. Az olajvállalat egy részének eladása már az új szaúdi gazdasági stratégia elõszele, amellyel az olajárak elhúzódó mélyrepüléséhez akar alkalmazkodni az ország.

A kibocsátással kapcsolatban most is sok a bizonytalanság, sokan kétségbe vonják, hogy az igazán értékes termelõ eszközökhöz és technológiai know how-hoz valóban hozzáférést enged másoknak a Saudi Aramco. A vállalat napi 9,5 millió hordó olajat hoz a felszínre, és 62 ezer alkalmazottja van, ezzel a világ legnagyobb olajkitermelõjének számít.

A Saudi Aramco 2008-ban tõzsdére vitt már egy közös vállalatot, a Rabigh Refining and Petrochemical nevû finomítót, melynek részvényeit a helyi tõzsdén értékesítették. Az Aramco ennél az ügyletnél 37,5 százalékos tulajdonrészt tartott meg, ahogy a másik nagytulajdonos, a Sumitomo Chemical is, a maradék 25 százalék került a kisbefektetõkhöz. A finomító kapacitása jelenleg mintegy napi 400 ezer hordó, a cég pedig a piaci árazások alapján 2,4 milliárd dollárt érhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!