2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Kártalanítás jár a kerítésértForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-04-03 11:23:21
Címkék: Bihari hírek
Nagy erõkkel folyik a magyar–román határra tervezett mûszaki határzár elõkészítése. Ez a megyei kormányhivatal honlapján is hozzáférhetõ iratokból kiderül. Ezek szerint közérdekû használati jogot jegyeztek be határ menti megyei ingatlanokra. Olyanokra, amelyeket a kerítés munkálatai érinthetnek. A kártalanítási eljárások is megindultak, sok esetben határozat is született.

Fülöptõl Körösszegapátiig összesen 13 határ menti település külterületén fekvõ ingatlanokat érintenek megyénkben azok a kártalanítási eljárások, amelyek március közepén indultak. Az ezekrõl szóló dokumentumokba a megyei kormányhivatal honlapján botlottunk bele. Az iratokból kiderül, hogy eljárások hivatalból, az Országos Rendõr-fõkapitányság kezdeményezésére indultak, miután az ingatlanokra közérdekû használati jogot jegyeztek be. A dokumentumokból kiolvasható, illetve lapunknak név nélkül nyilatkozó polgármesterek és gazdák is megerõsítették: a lépések a magyar–román határra tervezett kerítéssel vannak összefüggésben. Többen elmondták: az elmúlt hetekben földmérõk jártak a falvak határában és cölöpöket vertek le, ami minden bizonnyal a kerítés sávja lehet.

Kismarján egy konferenciatermet vettek át a katonák elszállásolására – Farkas István Attila
Ingyen is adná

Öt-tíz méteres földcsíkokról beszéltek munkatársunknak, s arról, hogy még március 15-én is dolgoztak a szakemberek. Egy határ menti földtulajdonos elmondta: nem tudja, hogy a „karóval kivert sávba” vethetnek-e, vagy sem, de azt gondolja, nem a semmiért kaptak értesítést a közérdekû használati jog bejegyzésérõl. A kártalanítás összegét a mûvelés alól elvont terület és az aranykorona-érték alapján számolták ki. A családjának összesen négy földterület alapján 230 ezer forint kártalanítást állapítottak meg. Hangsúlyozta azonban, hogy õ akkor is odaadná a földcsíkot, ha semmit nem kapnának érte, ugyanis, mint fogalmazott, a haza védelmérõl van szó.

Az eljárás alá vont földterületek között szép számmal találunk önkormányzati tulajdonú ingatlanokat is: információink szerint ezek között a termõföldek mellett erdõk és utak is találhatók.

Több polgármesternél a legújabb fejleményekrõl is érdeklõdtünk. Farkas István Attila (független), Kismarja elsõ embere azt mondta, a mintegy 1200 lelkes faluban egy konferenciatermet vettek át a katonák elszállásolására, ott körülbelül 80 személyt tudnak elhelyezni. Mellette két konténert helyeztek el, amiben vécé- és fürdési szükségleteiket elégíthetik ki, ha majd épül a kerítés. Ezen kívül a kultúrházat jelölték ki étkezésre.

Berekböszörményben a kultúrház lehet majd a katonák ideiglenes otthona. Nagy Ernõ (független) polgármester elmondta: a falu 13 kilométeres határszakaszán tereprendezést már végeztek, s felmérték, milyen munkálatokra van még szükség. Elmondta, február végén falugyûlésen tájékoztatta a lakosságot a fejleményekrõl. Úgy tapasztalja, az emberek kíváncsiak, érdeklõdnek, fõleg a múlt heti brüsszeli merényletek után nyugtalankodnak. Abban bíznak, hogy Románia is lezárja majd a szerb és a bolgár határt, így elkerüli a közel 2000 lakosú települést az emberáradat.

HBN–SZZSL, ÉP
Igazolni kell

Az érintett tulajdonosokat levélben értesítik, értesítették a határozatról. A kártalanítás összegét egy összegben, azonnal, bírói teljesítési letétként a Debreceni Törvényszék Bírósági Gazdasági Hivatal letéti számlájára utalja át, amelyet addig tartanak ott, amíg a tulajdonosok jogosultságukat hitelt érdemlõen igazolják. Felülvizsgálati kérelem benyújtására van lehetõség, ezt 30 napon belül lehet megtenni. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy ez nem képezi akadályát az ingatlan igénybevételének.
Nyugalom a zöldhatáron

Néhány hete adtunk arról hírt, hogy Bagamérban öt határsértõt, feltehetõen migránst fogtak el, akik illegálisan léptek be az országba Románia felõl. Mennyire volt ez egyedi eset, és történt-e hasonló ebben az évben? Ezekre a kérdésekre kértünk választ a rendõrségtõl. A megyei fõkapitányságtól kapott információ szerint a megye területén március közepéig összesen ennyi tiltott határátlépést észleltek, az elõzõ év hasonló idõszakában pedig ez a szám nyolc volt. Tavaly összesen 42 illegális határátlépõt fogtak el, akik Románia felõl érkeztek Magyarországra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!