2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Figyelem, kertészkedõk! Öt fûmagkeveréket betiltottakForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-03 11:55:08
Címkék: Bihari hírek
Minõségi problémák és jelölési hiányosságok miatt kilenc vizsgált fûmagkeverékbõl ötöt kivont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal csütörtöki tájékoztatásában hangsúlyozta: a termõföldtõl az asztalig mindent ellenõriznek, így kerültek sorra a Szupermenta termékteszt következõ állomásaként a lakosság körében is népszerû fûmagkeverékek.

A Magyarországon tiltott GMO-t egyetlen termék sem tartalmazta. A leggyakoribb probléma a keverékek csírázóképességével volt, akadt olyan összetevõ, amely a jogszabályban elõírt 75 százalékos csírázóképesség helyett csak 8 százalékot ért el. Elõfordult az is, hogy az összetevõk aránya jelentõsen eltért a kiszerelõ által ígérttõl, vagy magas volt a keverék idegen mag tartalma, illetve jelölési hiányosságok is akadtak.

Ezek a minõségi elõírásoknak nem megfelelõ termékek nem nevezhetõek vetõmagnak és forgalmazásuk tilos - közölte a Nébih. A feltárt problémák miatt a hatóság eljárást indított a fûmagkeverékek forgalmazóival szemben. A részletes vizsgálati eredmények a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán érhetõk el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!