2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Most, hogy az államhoz kerültek a gázfogyasztók, megemelik az árréstForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-03 13:01:25
Címkék: Bihari hírek
Most, hogy a lakossági földgázpiacról sorban leléptek a külföldi tulajdonban lévõ cégek, és szinte csak az állam maradt a piacon, jelentõsen megemelik a lakosságot ellátó földgázszolgáltatók árrését.

A szerdán megjelent NFM-rendelet szerint eddig
a 20 köbméter/óránál kisebb gázmérõsöknél 516 forint volt megawattóránként a szolgáltató árrése, ezt a szerdán kihirdetett NFM-rendeletben 792 forintra emelik.
20 köbméter/óra fölött eddig 245 forint volt az árrés megawattóránként, ez 376 forintra nõ.

Eközben a gázt is olcsóbban kaphatják majd a szolgáltatók, a rendeletben ugyanis csökkentik az MFGK Zrt. által a szolgáltatóknak értékesítendõ földgázforrás legmagasabb hatósági árát.

Az árváltozásokból a lakosság nem érez majd semmit, az olcsóbb gázból származó elõnyöket ugyanis egyelõre nem engedik nekik át, csak az árrés növekszik. Pedig korábban a kormány képviselõi gyakran azzal érveltek, hogy a multik helyett azért lenne szükség inkább állami cégekre a gázszolgáltatásban, mert a külföldi cégek "extraprofitot" tesznek zsebre, és túl sokat keresnek a lakosságon.

Fotó: Kisbenedek Attila

Mostanra a külföldi cégek errõl a piacról csaknem mind kivonultak, a fogyasztói ár azonban nem csökken, holott idõ közben a földgázpiaci árak nagyrészt az olajár esését követve az utóbbi évben mindenhol nagyot zuhantak.

A világpiaci változásokat figyelve nem véletlenül követelnek újabb rezsicsökkentést sokan, a témát az ellenzéki pártok közül fõleg a szocialisták próbálják napirenden tartani. A kormánynak azonban más tervei vannak. Részükrõl többször elõjött érvként, hogy egyelõre nem csökkentenek, inkább elkülönítve gyûjtik az áresés hatására a földgázkereskedõnél maradó pénzt, és ha esetleg fordul a világ, és árat kellene emelni, majd nem kell: az összegyûjtött pénzbõl közép távon is szinten tudják tartani az árakat.

A most kijött rendeletben egyébként jelentõsen emelik a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás ár meghatározásánál figyelembe veendõ devizaárfolyamokat is, 260-ról 280 Ft/USD-re és 300-ról 310 Ft/EUR-ra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!