2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Japánban nem nagyon kérnek a nõi vezetõkbõlForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-04 10:46:18
Címkék: Bihari hírek
Abe Sinzó miniszterelnök a beragadt Japán gazdaságban két éve tûzte ki célul, hogy legyenek náluk is nõi vezetõk is, írja a Világgazdaság. Legalábbis a jelenleginél sokkal több, ugyanis náluk a vezetõk 8 százaléka nõ, ami még 22 százalékos világátlaghoz képest is elég elmaradott arány. Pláne, hogy egy átlagos nõ Japánban képzettebb mint egy férfi, viszont kevésbé tudnak megfelelõ állásban elhelyezkedni. A japán nõk 70 százaléka az elsõ gyerek megszülése után  több mint egy évtizedig nem tér vissza a munkaerõpiacra. Ahogy a politikai életben is iszonyatosan alulreprezentáltak a nõk Japánban, legalábbis a fejlett országokhoz képest.

A kormány célja az volt, hogy a nõi vezetõk arányát felsegítsék 2020-ra 30 százalékra. Ezért anyagi támogatást ígértek azoknak a cégeknek, akik szerveznek egy harminc órás tanfolyamot a dolgozóiknak arról, hogy a nemi egyenlõség egy fontos és értelmes dolog. 400 vállalattal terveztek, de nem sok vállalat érdeklõdött a kisebb, összesen 120 millió jenes (nagyjából 300 millió forintos) keret iránt. Az elsõ évben konkrétan egy se.

Sinzó ezért most megint szemléletváltásra hívta föl a vállalatok figyelmét, és kudarcként értékelte az egy helyben toporgásukat. Japánban a nõknek nagyjából csak kétharmada dolgozik, jelentõs százalékuk részmunkaidõben, írta még a témáról a CNN. Ezért megduplázták a képzési keretet és áprilistól kötelezõ kvóták jöhetnek a nagyvállalatoknál és az államigazgatásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!