2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Mit figyel a szupertraffipax?Forrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-04-04 11:07:22
Címkék: Bihari hírek
A kamerák által küldött bírságok bizony nem a helyszínen kiszabott „olcsóbb” tételek lesznek.

Sok más szabálytalanság mellett a biztonsági öv becsatolására, vagy a kézbõl telefonálásra is figyelni fognak az új kamerák az utak mentén. Órákkal az új kamerarendszer élesítése elõtt minden közlekedõt két kérdés foglalkoztat leginkább: hol vannak a telepített szupertraffipaxok, és az egyes szabálysértések elkövetõi milyen összegû bírságra számíthatnak.
Röpködnek a tízezrek

Sebességtúllépés kapcsán a már évek óta ismert 30–300 ezer forintos csekkek érkezhetnek, ebben tehát különösebb újdonság nincs. Drága mulatság lesz viszont a leállósávban történõ autózás, amit alkalmanként 100 ezer forintos tétellel számláz a rendõrség. Ugyancsak komoly summa, 40-60 ezer forint fizetendõ akkor, ha a szupertraffi azt érzékeli, hogy lejárt mûszaki vizsgával veszünk részt a közúti jármûforgalomban.
Fotó: Molnár Péter ©

A hazai átlagfizetések ismeretében 60 ezer forint tekintélyes summa, márpedig ennyit kell „leszurkolnia” annak, aki a vasúti átjáró tiltott jelzését figyelmen kívül hagyja. Alig kevesebbre, 50 ezer forintra taksálta a jogalkotó a hagyományos közlekedési lámpa pirosán áthajtásért járó bírság összegét, és ugyanennyit kell fizetnünk április ötödike után a kötelezõ haladási irány megszegéséért.
Fotó: Molnár Péter ©

Egységesen 30 ezer forintért „fotózkodhatunk” a buszsávban haladva, a behajtási tilalmat megszegve, a záróvonalat átlépve, illetve vezetés közben kézbõl telefonálva. Ha valaki nem halad, csak megáll a leállósávban (indokolatlanul), az 40 ezer forintba, ugyanez a buszsávban 20 ezer forintjába kerül. Meglepõ, hogy legfeljebb 20 ezer forint fizetendõ a biztonsági öv be nem kapcsolása miatt, de ha valaki csupán lakott területen mulasztja el az övcsatolást, az akár 10 ezer forinttal is megúszhatja.
Éjjel-nappal figyel

Április ötödikétõl nem érdemes kísérteni a sorsot, hiszen a Véda rendszer kamerái éjszaka is „élesek”, igen zord idõjárás szükséges ahhoz, hogy ne „lássanak” megfelelõen. Amit még érdemes tudni, hogy átlagsebesség-mérést (legalábbis egyelõre) az új kamerahálózattal sem alkalmaz a rendõrség. A közlekedési hatóság egyébként folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem a pénzgyûjtés, hanem a közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési mortalitás (halálozás) csökkentése a célja az új ellenõrzõrendszerrel. Ezek után csak remélhetõ, hogy a 160 mobil sebességmérõvel és minden kapcsolódó rendszerrel együtt 14,5 milliárd forintba került (az Európai Unió által finanszírozott) Véda rendszer valóban meghozza majd a kívánt hatást.

HBN–PA
Véda: mit kell tudni róla?

A Véda – Közúti Intelligens Kamerahálózat automata közlekedés-ellenõrzõ rendszer Magyarország teljes területét lefedi. A kamerahálózatot tavaly március 26-tól használja a rendõrség a sebességtúllépésen kívül egyéb közúti szabálysértések automatikus rögzítésére. A közutak ellenõrzését mozgatható és telepített ellenõrzési pontokkal valósítja meg. A hálózat változtatható helyû ellenõrzési pontjai, az ARH CAM-S1 kamerák. A 160 darab mindent látó traffipax bevezetésének elsõ szakaszában méri a jármûvek sebességét, és forgalmat is számol. A torlódásról jelzéseket továbbít és egy rendszámfelismerõ modullal kiegészítve a jogsértésekrõl szóló információkat is azonnal a központba juttatja.

A második fázisban (április 5-tõl) a kamerák további ellenõrzési funkcióit kapcsolják be: érzékelni fogja a tilos jelzésen áthajtást, a záróvonal átlépését, a kötelezõ haladási irány és a behajtási tilalom megszegését, valamint a buszsávban és a leállósávban való közlekedést. Pórul járhatnak azok is, akik kihangosító nélkül telefonálnak, vagy nem kapcsolják be a biztonsági övüket. A rendszámfelismerés segítségével pedig kiszûrik majd azokat, akiknek lejárt a mûszakija, vagy nincs befizetve a kötelezõ felelõsségbiztosítása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!