2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Kamu aláírásokkal és fizetett szereplõkkel népszerûsítik a Liget-projektetForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-06 10:02:17
Címkék: Bihari hírek
A Városliget beépítésének vészesen csökken a támogatottsága.Baán László miniszteri biztos támogató aláírások sorával vágott vissza a tiltakozók listájára.A támogatólistán azonban olyan nevek is vannak, akik visszautasították a felkérést.A támogatók jó része viszont függésben van vagy Baántól, vagy az államtól.

Akarata ellenére került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gõz László zenei szakembernek, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek. De az állami beruházást támogató listának nem ez az egyetlen érdekessége. Kiderült, hogy az aláírók jó része pozíciója, vagy fizetése okán közvetlen függésben van a projektért felelõs miniszteri biztos, Baán Lászlótól. Sõt, a nyilatkozat nem is civil kezdeményezésre született: Baán embere volt az, akinek kiadták, hogy neveket gyûjtsön a támogatói listára.

Baán listája néhány nappal azután jelent meg, hogy egy sor véleményformáló, és tízezer feletti kevésbé híres civil a Városliget beépítése ellen foglalt állást.

Baán László a Szépmûvészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elõadást tart a Múzeumigazgatók országos konferenciáján az Országgyûlés Felsõházi termében 2015. március 6-án.
Fotó: Kovács Attila / MTI

„Mi, akik aláírjuk ezt a nyilatkozatot, támogatásunkról biztosítjuk azt a kulturális, parkfejlesztési és építészeti programot, a Liget Budapest Projektet, amelynek révén a saját legjobb hagyományai alapján újul meg az évtizedek óta elhanyagolt Városliget” – szólt a szöveg. Amivel csak az volt a baj, hogy néhány olyan név is a támogatók közé került, akik pedig a felkérésre jelezték: nem jelennének meg a listán.
A zenészek visszautasították. Hiába

Egyikük, Gõz László, a BMC zenei központ vezetõje az Indexnek hangsúlyozta, hogy nem tud állást foglalni a Ligetet érintõ, összetett ügyekben, ezért akart kimaradni. Ennek ellenére késõbb azzal szembesült, hogy neve ott szerepel a Liget-projekt támogatói közt.

Gõz László egyébként önkéntes alapon dolgozik a Liget-beruházás részeként tervezett Zene házán. „Három éve kerestek meg, hogy tanácsaimmal segítsem a projektet. A tanácsadó bizottság többi tagjához hasonlóan én is ingyen vállaltam a munkát. Ennek lezárultakor a Zeneház-projekt tehetséges fiatal vezetõje, Horn Márton keresett meg, hogy tanácsadóként maradjak mellettük, amit boldogan vállaltam.” – emlékezett vissza az ügy elõtörténetére Gõz, megemlítve, hogy a tanácsadói munkát is ingyen végezte.

Gõz László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A támogatónyilatkozatot is Horn Mártontól kapta, azzal a kéréssel, hogy maga is segítsen aláírókat találni. Gõz megkeresett két nemzetközi ismertségû komolyzenei szereplõt, akik azonban nem kívánták aláírni a nyilatkozatot.

Hasonlóan döntött a BMC igazgatója is. „A Liget fáinak kivágása, és a zenei tartalom kérdései közt óriási a különbség. Nem akartam állást foglalni ebben a bonyolult kérdésben.” Nevét mégis felrakták a támogatók közé.

Hasonlóan járt Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke is, aki a 444-nek jelezte, hogy akarata ellenére szerepeltették a támogatók közt.
A fõnöknek aláírnak

Kérdéseket vet fel a lista üzenetét illetõen azok névsora is, akik önszántukból írták alá Baán László listáját. Legtöbbjük ugyanis egészen a Baán vezette intézményektõl kapják a fizetésüket, vagy pozíciójuk függ a Liget-projekttõl. Sokan pedig a Baánnal szorosan együttmûködõ kulturális kormányzat alkalmazottai. Ez a listát gyanútlanul böngészõknek csak azért nem volt nyilvánvaló, mert a neveknél trükkösen azt a titulust tüntették fel, amely nem utal az összefonódásra. Más neveknél a nem hivatalos kapcsolatok ismerete szükséges.

Fotó: ligetbudapest.org

Fussa át az aláírók és pozíciójuk listáját, hogy eldönthesse, mennyire lehetett önkéntes a támogatói lista aláírása.
Bachmann Gábor, építész – Baán László ajánlásával kapott Kossuth-díjat
Baki Péter – A fotográfiai múzeum vezetõjeként kiállításokat rendezett a Szépmûvészetibe. Dolgozott a Liget-projekttel, amíg szó volt a fotómúzeum megépítésérõl is.
Batta András – A Ligetbe épülõ Zene Háza projektvezetõje
Bánáti Béla – Cége a Ligetbe épülõ Nemzeti Galéria japán építészirodájának konzorciumi partnere
Bogányi Gergely – Az Orbán által felkarolt csodazongora feltalálója, állami kulturális programok állandó szereplõje
Böszörményi Nagy Gergely - a Design Terminal vezetõje, A Liget-projekt dizájnfelelõse
Czére Andrea – A Baán igazgatásával mûködõ Szépmûvészeti múzeum igazgatója
Fabényi Júlia – A kormány támogatottjaként került a Ludwig múzeum élére
Fekete Péter - A Liget-projektbe tartozó a Fõvárosi Nagycirkusz igazgatója
Garas Klára - A Szépmûvészeti volt fõigazgatója
Gerszi Teréz – A Szépmûvészeti grafikai gyûjteményének egykori vezetõje
György Péter – Baán tanácsadója, a Szépmûvészeti által kiadott Múzeum Café magazin szerkesztõbizottságának tagja. Ez a kiadó jelentette meg egyik könyvét is.
Hartvig Lajos – Cége a Ligetbe épülõ Nemzeti Galéria japán építészirodájának konzorciumi partnere
Kelemen László – A Hagyományok Háza fõigazgatója. Múzeuma együttmûködik a Ligetbe költözõ Néprajzi múzeummal
Kemecsi Lajos – A Liget-projektben épülõ Néprajzi Múzeum igazgatója
Novák János – A Ligetbe épülõ gyermekszínház igazgatója
Persányi Miklós – A Liget-projektben bõvülõ Állatkert igazgatója
Petrányi Zsolt – A Baán vezette Nemzeti Galéria kortárs gyûjteményének vezetõje
Rockenbauer Zoltán - Baán tanácsadója, a Szépmûvészeti által kiadott Múzeum Café magazin szerkesztõbizottságának tagja. A Fidesz egykori kultuszminisztere.
Vitézy Dávid – A Liget-projektbe tartozó Közlekedési múzeum igazgatója

A listával kapcsolatban már csak ízlésbeli kifogás, hogy támogatónyilatkozatokat jellemzõen civil szereplõk szoktak indítani, hiszen az államnak megvannak a maga hivatalos csatornái saját álláspontja kifejtésére.


Tisztelt Index Szerkesztõség!

Arra szeretném kérni a Szerkesztõséget, hogy változtatás nélkül közöljék le az alábbi nyilatkozatomat, Földes András „Fizetett szereplõkkel népszerûsítik a Liget-projektet” címû írása kiegészítéseként, ahhoz kapcsolódóan.

Végül is nem ért meglepetés az Index cikk kapcsán, megszoktam, hogy csak akkor kerül az én személyem és az általam vezetett Budapest Music Center az Index címoldalára, ha azt az index újságírói és szerkesztõi „érdekesnek” tartják. Az „index” trükk nem a cikkekben hanem a fõcímben és kihagyott sorokban rejlik, és fõleg abban, hogy politikai hozzáállásokat sugalmaz, felhasználva a politikától távolálló személyeket és ügyeket. A ma reggeli címlapon hozott hírbõl, „Kamu aláírásokkal és fizetett szereplõkkel népszerûsítik a Liget-projektet” az én „nem” aláírásom lett a kamu, ami akár lehetne megtisztelõ is, de ebben a kontextusban pont az ellenkezõjévé vált.

A velem készült beszélgetésbõl készült cikket kérésemre az Index elküldte, és én ki is javítottam, csak hogy pont azt „kamuzták” el ami a lényeg volt. Az általam elfogadott írás úgy kezdõdött, hogy „Végül is véletlenül került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gõz Lászlónak, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek” Az akarata ellenére hangsúlya és a véletlen között komoly különbség van. Természetesen a cikk következetesen a rossz hír jobb mint a jó filozófiáját követte, és kihagyta az utolsó mondatomat is, mert minek is ilyenekkel traktálni az olvasót, a mondat így hangzott: „Megkérdeztük a szakembert, hogy ha nem merülünk bele a részletekbe, akkor inkább szimpatizál a projekttel, vagy kritikus. Gõz megismételte, hogy egy ennyire szakmai kérdésben nem tud nyilatkozni, de alapvetõen fontosnak tartja, hogy felépüljön a Zeneház, ami teljesen egyedülálló lesz Európában.”

Ezek után a fák kérdését még mindig a szakemberekre bízva, jelen soraimmal kinyilvánítom, hogy ezennel aláírom a támogatói nyilatkozatot, mert akkor béke lesz, és újra érdektelenek maradunk az Index számára!

Üdvözlettel

Gõz László

Budapest Music Center

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!