2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
A verespataki beruházók is nyakig benne vannak a panamai offshore-botránybanForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-07 10:25:40
Címkék: Bihari hírek
Az erdélyi Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezõje, Vasile Frank Timis román származású üzletember is érintett a panamai offshore-botrányban - közölte hétfõn a RISE-Project nevû román oknyomozó újságírócsoport, írja az MTI.

A Rise Project egyike volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában.

A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette õket. Példaként Vasile Frank Timist, a verespataki bányaberuházás kezdeményezõjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timis lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb - privatizált, majd csõdbe vitt - román kõolaj-finomító, a Rafo Onesti fõrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

A bukaresti média hétfõn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellõztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban. A Digi 24 hírtelevízió Benjamin Steinmetzt, a verespataki bányaprojektben szintén érdekelt izraeli üzletembert említi, aki ellen márciusban letartóztatási parancsot adtak ki Romániában egy illegális ingatlan-visszaszolgáltatási ügyben.

Egy hegy tükrözõdik a sárgás, vöröses vízben az egykori erdélyi Szászavinc (Geamana) település helyén kialakított zagytározónál 2014. május 11-én. Az 1980-as évek elején kialakított tározóba, a közeli Verespatak rézbányájából folyik a nehézfémekkel szennyezett savas víz.
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az erdélyi Verespatakon Európa legnagyobb ciántechnológiát használó külszíni aranybányáját akarja megnyitni egy kanadai-román vegyesvállalat, ám a környezetvédõk tiltakozása miatt a román hatóságok nem adták ki a szükséges engedélyeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!