2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Több ezer offshore cég aktív MagyarországonForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-07 10:32:02
Címkék: Bihari hírek
Közel 700 vállalkozás mûködik ma Magyarországon egyértelmû panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthetõ hasonló egzotikus hátterû offshore országokhoz.

Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetõen csökkent az offshore cégalapítások száma, de a jelenség még távolról sem tûnt el. Bár a kockázatok nõttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb elõnye továbbra is megmaradt: a transzparencia hiánya, az anonimitás és természetesen az ebbõl következõ „adóoptimalizálási” lehetõség.

A mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthetõ közvetlenül Panamához, de a közvetett kötõdéseket vizsgálva már a 700-at közelíti a szám. A panamai érdekeltségû cégek között vegyesen találhatóak kicsik és nagyok, és 15 olyan is akad, amelynek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot - közölte az Opten.Panamai érdekeltségû cégek árbevétel-kategóriánként
Árbevétel 2014-ben (Ft)    Panamai érdekeltségû cégek száma
100 millió alatt    608
100 millió – 1 milliárd    65
1 milliárd felett    15


Önmagában persze nem illegális, ha egy vállalkozás tulajdonosai között panamai címeket találunk. Egyrészt biztosan vannak a közép-amerikai országhoz kötõdõ valós gazdasági tevékenységet végzõ cégek is, s ezek és a szabálysértõen mûködõk között a skálán még több „szürke zóna” is található.

Bár etikailag megkérdõjelezhetõ, nem illegális, ha egy cég a hazai és az offshore ország törvényeit is teljes körûen betartva mûködik, és ezzel esetleg adóelõnyöket ér el.
A szabályos mûködés határának átlépése ott válik egyértelmûvé, ahol a transzparencia hiányát kihasználják az érintettek, és valós, illetve bevallott tevékenységük elválik egymástól.
Sok az ingatlanos

A panamai érdekeltségû vállalatok sokféle tevékenységet végeznek Magyarországon, de érdekes módon felülreprezentáltak az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok, és sok közöttük a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég is.

Panama ráadásul nem is tekinthetõ a legnépszerûbb offshore országnak: jelenleg Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname számít a hazai „offshore-ozók” kedvenc célpontjának.


Az utóbbi években visszaszorulóban van az offshore cégek súlya Magyarországon. Ez részben a szabályozás szigorodására vezethetõ vissza, ám a hazai üzleti etika is mutat némi fejlõdést ezen a téren.

Ha a cégek a szigorúbb szabályozástól nem riadnak is vissza, attól már többen tartanak, hogy vállalkozásuk megítélése romlik az offshore háttér miatt

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az üzleti etika fejlõdésére természetesen megvolt a „szürke zóna” válasza is, sokan a kapcsolatok további bonyolításában látják a megoldást.

A mai magyar cégstruktúrában nem ritkák a nyolc–tíz cégen keresztül húzódó közvetett tulajdonosi láncok sem, ezért is fontos a cégek végsõ tulajdonosi szerkezetét is feltárni minden esetben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!