2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Milliós bírságot kapott a Norbi UpdateForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-07 11:00:01
Címkék: Bihari hírek
1 millió forint felügyeleti bírságot kapott a jegybanktól Schobert Norbert cége, a Norbi Update Lowcarb Nyrt., amiért az elmúlt idõszakban többször is korábban hozott nyilvánosságra a cég közösségi oldalán vagy a sajtón keresztül olyan információkat, amiket az MNB által mûködtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem, vagy csak jelentõs késéssel jelentetett meg.

Az MNB-nek például azzal volt baja, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és a British Dietetic Association (BDA) közötti állítólagos együttmûködésre vonatkozó információkat a társaság közösségi oldalán már 4 nappal a hivatalos közzétételi helyen történõ megjelenés elõtt kommunikálta.

A sajtóban ezt követõen elterjedt – a kibocsátó BDA-val való együttmûködését kétségbe vonó – híreket a társaság elõször szintén közösségi oldalán cáfolta, és a hivatalos közzétételi helyen – bár erre haladéktalanul köteles lett volna – csak 8 nap késedelemmel, az MNB tájékozódását követõen tett közzé rendkívüli tájékoztatást. Az MNB ezek miatt bírságolt, és figyelmeztette a céget, hogy a jövõben ne forduljon elõ ilyesmi.

A tõkepiacról szóló törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy a kibocsátóknak a szabályozott információkat a legszélesebb nyilvánossághoz – a lehetõ legrövidebb idõn belül – megkülönböztetés nélkül kell eljuttatniuk. A vonatkozó jogszabályok éppen ezért kötelezõ jelleggel elõírják, hogy a tõzsdén jelenlévõ cégeknek az értékpapír értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintõ információkat elsõdlegesen az MNB által mûködtetett, bárki által ingyenes elérhetõ hivatalos közzétételi helyen kell a lehetõ legrövidebb idõn belül nyilvánosságra hozni.

A fenti intézkedéseken túl az MNB egy korábbi – a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerbotrány kapcsán elszenvedett veszteségeirõl szóló – sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást is folytat a céggel szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!