2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Az idén eldõl, kinyitnak-e a boltok vasárnapForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-08 09:52:11
Címkék: Bihari hírek
Õsszel szavazhatunk is a vasárnapi boltbezárásról, mivel a szocialisták minél elõbb össze akarják gyûjteni az aláírásokat. Már most jelentkeznek náluk aláírók. A Fidesz persze felboríthatja a népszavazás menetrendjét, ha visszavonja a törvényt, vagy máshogy heréli ki a szocialista népszavazást.

Óvatosan örülnek a megkérdezett MSZP-sek annak, hogy a Kúria mindenki számára váratlanul úgy döntött hétfõn: a szocialisták vasárnapi boltbezárásos kérdését hitelesíti. Több MSZP-s ugyanis már most arról beszél, hogy

olyan fegyvert kaptak a kezükbe, amelyet a Fidesz biztosan nem hagy elsütni.

A Kúria döntése elvileg ugyanis azt jeleneti, hogy a szocialisták kampányolhatnak azzal több hónapon át. És a felmérések szerint a magyar választók erõs többsége a szocialisták álláspontját támogatja, vagyis azt, hogy: igen, nyissanak ki a boltok vasárnap. Egy MSZP-s már most örömmel újságolta, hogy maguktól jelentkeztek emberek, hol kell aláírniuk az ívet.

 

Az aláírásra még várni kell egy kicsit. A menetrend a mostani döntés után a következõ:
Pár nap múlva megjelenik a Magyar Közlönyben a Kúria döntése, ezután öt napon belül megkapja Nyakó István az aláírásgyûjtõ íveket. Tehát április közepén elindul a gyûjtés. A szocialisták ezt szeretnék összekötni a másik két folyamatban lévõ ellenzéki kérdéssel (földtörvény és bérplafon).
Négy hónapig lehet gyûjteni az aláírásokat, és az NVI két hónapig ellenõrizheti ezeket. De ha gyorsabban adják le az íveket a benyújtók, gyorsabb az ügyintézés. Az MSZP nem akarja húzni a dolgot, minél gyorsabban össze akarják gyûjteni az aláírásokat. (A mostani kettõre négy nap alatt 50 ezer gyûlt össze.)
Kérdés, mikor fejezi be az NVI az aláírások ellenõrzését, de van arra mód, hogy a tavaszi ülésszak befejezése elõtt a parlament elé kerüljön a kérdés. Az Országgyûlésnek automatikusan el kell rendelnie a népszavazást.
Ezután az államfõ kiírhatja a népszavazást 90 napon belüli idõpontra.

Vagyis a jelenleg ismert körülmények is szabályok szerint õsszel megtartható a népszavazás. És akár a kormány kvótás népszavazásával is össze lehet kötni. Ha csak õszi ülésszakra kerül a parlament elé a dolog, akkor õsz végén lehet a szavazás.
Ilyen kérdésekrõl szavaztatnák a népet

Egyre nehezebb követni, hogy ki és milyen népszavazást kezdeményez, és ezek milyen szakaszban vannak. A következõ a helyzet: a szocialisták boltbezárásos kérdése mellett két ellenzéki kérdésben folyik az aláírásgyûjtést, plusz egyben indulhat, a kormány kvótaügyi kérdése pedig a Kúria döntésére vár. Egy tanárnõ oktatással kapcsolatban és a PM-es Jávor Benedek Pakssal kapcsolatban adott be még kérdéseket, de ezeket még nem tárgyalta az NVB.

Jelenleg ezek az ügyek vannak folyamatban:
1.
Nyakó István (MSZP) kérdése: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyûlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt? - pár nap múlva kezdõdik az aláírásgyûjtés
2.
Gõgös Zoltán (MSZP): Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyûlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termõföldek értékesítésének a tilalmáról? - zajlik az aláírásgyûjtés
3.
Kész Zoltán (független): Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegû javadalmazásban részesülhessen? - zajlik az aláírásgyûjtés
4.
Kész Zoltán (független): Egyetért Ön azzal, hogy az  országgyûlési képviselõk választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a  Magyar Államkincstárnak visszafizetni a  számára közpénzbõl juttatott kampánytámogatást, ha a  pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át? - indulhat az aláírásgyûjtés
5.
Kormány: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyûlés hozzájárulása nélkül is elõírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítését? - a Kúria döntésére vár
Azért kibabrálhatnak az MSZP-vel

A szocialisták ugyanakkor arra is számítanak, hogy minden borul, és a Fidesz végül megakasztja a folyamatot. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis Orbánéknak ez annyira vesztes helyzet, hogy jobban járnának, ha nem jutna el népszavazásig a dolog. Itt írtunk arról, hogy a Fidesznek milyen nyomós okai vannak, hogy elkerülje a népszavazást. A kutatások szerint 60-70 százalék van a nyitvatartás mellett.

Nem kizárt tehát, hogy a Fidesz-KDNP végül visszavonja a törvényt, és lehetõvé teszi a boltok vasárnapi nyitvatartását. Esetleg úgy módosítja a törvényt, hogy kiherélje a szocialisták kérdését. A Népszabadság pár nappal ezelõtt már írt arról, hogy puhatolóznak már a kormány részérõl a kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól. Ezt akkor a kormány „alaptalan sajtóhíresztelésnek” nevezte.

Óvatos nyilatkozatok
Fotó: Huszti István

Egy MSZP-s szerint ha a Fidesz nem akarja visszavonni a döntést, és beleáll a küzdelembe, egy másik forgatókönyvvel is megpróbálkozhatnak: hogy a Fidesz maga kezdeményez népszavazást. Ha a most benyújtott népszavazási törvényt elfogadják, akkor megszûnik a párhuzamossági moratórium - egészen a 200 ezer hiteles aláírás összegyûjtéséig. Tehát az új törvény szerint akárki benyújthat új kérdést a vasárnapi boltbezárásról, és akkor indul a verseny, ki gyûjti össze gyorsabban az aláírásokat. Ez a forgatókönyv persze csak egy jogi lehetõség, és kockázatos is lenne a Fidesznek.

Egy szocialista minden estere arról beszélt, hogy már készülnek arra, hogy mihez kezdenek, ha a kormány maga visszakozik, és nem is lesz szükség a Nyakó-féle népszavazásra. Ezt persze a saját sikerüknek igyekeznek majd elkönyvelni, de kérdés, hogy ezután mit kezdenek a másik két ellenzéki népszavazással, amely szerintük is jóval kisebb érdeklõdést tud kiváltani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!