2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Súlyos hiányosságokra bukkant az ÁSZ egy állami cégnélForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-09 10:15:33
Címkék: Bihari hírek
Befejezte az Állami Számvevõszék (ÁSZ) a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. 2011–2014-es idõszakra vonatkozó ellenõrzését. A PR Kft. nevével korábban a Velencei Vízisportiskola kapcsán találkozhattunk, amelyet 2011 óta üzemeltet az állam ezen a cégen keresztül. A 2,5 milliárd forinttal gazdálkodó kft. mûködésrõl már lehetett tudni, hogy nem átlátható, ezt a mostani ÁSZ-jelentés is alátámasztja.

Az ellenõrzés fõ célja volt, hogy értékelje a gazdálkodási feltételek kialakításának, a tulajdonosi jogok gyakorlásának, az elszámolásoknak, a vagyon változást eredményezõ döntéseknek és az információk átadásának szabályszerûségét. A PR Kft. több szabálytalanságot követett el az ellenõrzött idõszakban. Az állami vagyonhasznosítására kötött szerzõdések, a tulajdonosi joggyakorlás, az elszámolások, a vagyongazdálkodási feltételek kialakítása, a vagyongazdálkodás, illetve vagyonnyilvántartás, valamint az adatszolgáltatás nem volt szabályszerû.

Az ÁSZ a PR Kft. kezelésében lévõ állami vagyon hasznosítására kötött vagyonkezelési és használati szerzõdések nem voltak szabályszerûek, nem rögzítették teljes körûen a jogszabályokban foglalt tartalmi elõírásokat, ráadásul a tulajdonosi joggyakorló ellenõrzést nem végzett a vizsgált idõszak elsõ felében.

A PR Kft.-nél a bevételek és ráfordítások elszámolása nem felelt meg a jogszabályi és a tulajdonosi elõírásoknak. Nem határozták meg a közfeladatok ráfordításainak és bevételeinek elhatárolásához szükséges elõírásokat, az elkülönítést nem végezte el, az önköltségszámítás nem volt összhangban a társaság által kialakított szabályozással. Mindezek következtében az elszámolások nem biztosították az átláthatóságot, elszámoltathatóságot.

A PR Kft. vagyongazdálkodási tevékenységének feltételeit nem az elõírásoknak megfelelõen alakította ki, az nem felelt meg a jogszabályi elõírásoknak és tulajdonosi elvárásoknak. A tulajdonosi joggyakorló – vagyis az állam – felé megtörtént az információk átadása, de szabályozott keretek között mûködõ információs rendszert nem hozott létre a társaság a tulajdonos által elõírtak ellenére.

A PR Kft. által szolgáltatott adatok nem feleltek meg a valóságnak, nem adtak valós képet a Kft. vagyoni helyzetérõl. A beszámolók jóváhagyása hiányos volt, azok letétbe helyezése nem az elõírásoknak megfelelõen történt. Az értékhatárt meghaladó szerzõdések megkötéséhez nem folytattak le közbeszerzési eljárást, három esetben megsértették a törvény elõírásait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!