2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Ciprus a magyarok PanamájaForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-09 10:28:14
Címkék: Bihari hírek
Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedõ cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-rõl 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett, derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató egy korábbi elemzésébõl..

A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent 2013-ra, de minimális csökkenés tapasztalható volt Hollandiában és a Seychelles-szigeteken is.

Érdekes összehasonlítás, hogy Szlovákiában nõ az offshore országokhoz köthetõ cégek száma, több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el 2012-rõl 2013-ra. Ráadásul a szomszédos országban arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint nálunk.

Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is népszerû, ezekben az államokban is több mint 500 mûködõ magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nõtt a hazánkhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötõdik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

Top 10 offshore célpont a magyar cégek körében 2014-ben:
1.
Ciprus
2.
Seychelles-szigetek
3.
Hollandia
4.
Svájc
5.
Panama
6.
Belize
7.
Luxemburg
8.
Liechtenstein
9.
Marshall-szigetek
10.
Hongkong

Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintjük, amelyik adott idõszakban alakult valamelyik kedvezõ adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt idõszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a számokból jól látszik, az offshore cégalapítás népszerûségének mérsékelt csökkenése, azonban a jövõben is feltehetõen virágozni fog ez a tevékenység, ugyanis a csökkenés nagyon kis mértékû. Ráadásul a törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyezõdik a hangsúly, bár hazánkban jellemzõen még mindig a korábban is népszerû adóparadicsomok vezetik a népszerûségi listát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!