2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Tanfolyammal riogatják a gazdátForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-04-10 09:56:06
Címkék: Bihari hírek
Társi László szerint amin az Unióban csak gondolkoznak, nálunk már meg is követelik.

Noha a szakemberek néhány hete még attól tartottak, hogy az összefüggõ belvízelöntések akár hetekkel is késleltethetik a tavaszi mezõgazdasági munkákat, a régi bölcsesség megint beigazolódott, miszerint „amit az idõjárás elront, azt helyre is hozza”.
Borsot az orruk alá

Társi László nagyrábéi gazda arról számolt be, hogy bár a belvíz idén is okozott kárt az õszi vetésekben, az utóbbi idõben az idõjárás már a gazdák kezére játszik. – A vegyszerek beszerzése sok borsot tör az orrunk alá, mert a magyar kormány valahogy mindig elõbbre megy a hülyeségben; amit az Unióban még ki se találtak, azt nálunk már megkövetelik. Persze a szigorítás többnyire az árakban is visszaköszön, ami meg a paraszt zsebére megy – mondta a középkorú férfi, majd egy konkrét példával állt elõ. „Azt várnák el a két-három hektáros gazdától, hogy végezzen el egy 80 órás vegyszerkezelési tanfolyamot. Most csak gondolja el! Ha bemegyek a helyi vasboltba, hogy krumplibogár ellen akarok vegyszert venni, nem adnak. Hallottam is a télen, hogy Hajdúnánás környékén sok gazdatársunk 80 órás vegyszertanfolyamon múlatta az idõt. Erre mondom én azt, hogy ezek a vegyszerek már olyan drágák, hogy senki nem fogja azokat meginni, se a kanálisba önteni, se pedig a szomszédra ráfújni. Hiába a határban a szép napos idõ, ha a bürokrácia mindenre árnyékot vet. Például még októberben pályáztunk lucernavetésre a „túzokos” programban, és bár március vége felé már el kellett volna a lucernamagot vetni, április elején még mindig nem tudjuk, hogy nyertünk-e a pályázaton” – citált elénk egy másik abszurd példát a sárréti gazda.
Szépen átteleltek

Örvendi László Hajdúszoboszlón azt tapasztalja, hogy a belvízhelyzet óráról órára javul, mostanra az õ területükön csak olyan helyeken áll a víz, ahol máskor is szokott. – Lehet, hogy kicsit nagyobb foltot kell hagyni, mint azt száraz idõben megszoktuk, de mindegy. A talajok zárása folyamatos, én már elvetettem a zöldborsót és most vetem a napraforgót. A gyümölcsösökben az elsõ permetezések folynak, virágzásnak indultak a csonthéjasok. A monília elleni védekezést megkezdtük, sõt már el is végeztük; bizakodóak vagyunk. Az õszi kalászosok szépen átteltek. Bár a búzánál helyenként látni itt-ott gombatámadásra utaló jeleket, ezért a gyomirtással együtt már a gomba elleni védekezésre is oda kell figyelni – tanácsolja a gazdakörök megyei elnöke.
Fontolva haladnak

Riskó Mihály, Kabai Burgonya Szövetkezet vezetõje is arról adott számot, hogy az õszi kalászosok megerõsödve jöttek ki az enyhe télbõl. Mint mondta, a tavasziak közül a zöldborsó vetése tart, a napraforgóval most indulnak. – A tavaszi munkákat itt-ott még belvízfoltok hátráltatják, meg az, hogy a kötött kabai talaj telítõdött vízzel, ami nem igazán tett jót neki. Hideg a föld és nedves, ezért lassabban tudunk haladni a vetéssel, mint mondjuk a hajdúszoboszlói gazdatársaink. A laposabb részeken még néhány napot várunk a vetéssel, addig is a partosabb, magasabb fekvésû területek adnak munkát a kollégáknak – fogalmazott a szövetkezeti vezetõ.

Hasonlóan elégedett Polgár József Komádiban. Szerinte az idõjáráson semmi nem múlik, jól haladnak a tavaszi munkálatokkal. Szavai szerint a vetõmag ára a tavalyihoz hasonló, a víz is visszahúzódott az utukból, így aztán minden okuk megvan a derûlátásra.

– Petneházi Attila –

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!