2024. május 20. Hétfő, Bernát, Felícia.
 
Így hozták meg az óriáskonvoj óriáselemeitForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-10 10:16:32
Címkék: Bihari hírek
Óriási konvoj halad át a 81-es úton, a gönyûi kikötõbõl indulva, a pétfürdõi nitrogénmûvek új üzeméhez szállítanak berendezéseket.

A Kisalföld felvételein két daru emeli és rakja hajóról trélerre a gönyûi kikötõben azokat az óriási elemeket, amiket késõbb közúton szállítanak majd tovább. Szombaton egész nap dolgoznak a kikötõben, egy napot vesztegel ott a szállítmány, holnap estére kapott szállítási engedélyt.

 

Akkor Nagyszentjános felé indul, ahol a vasúti felsõvezetéket is el kell távolítani a hét méter magas, 200 méter hosszú konvoj útjából. Legutóbb tavaly szállítottak ugyaninnen óriáselemeket, akkor éjjel egy óra után a vezetéket megemelték, hogy átférjen alatta a konvoj - írja a Kisalföld.

Szombat reggel azt látták, hogy a hajóról való pakolást magyar és német szakemberek irányítják: különösen a trélerre való ráhelyezésnél kell figyelni, hogy az óriáselem középre kerüljön, és a jármû egyensúlyban maradjon - írja a Kisalföld.

Péntek este arról számoltunk be, hogy éjszaka megtörtént az elsõ baleset is: „ rendõri felvezetéssel érkezõ túlméretes szállítmány szélének ütközött egy Opel Vasegerszegnél, a 86-os fõúton. A sofõrnek szerencséje volt, ha 20-30 centiméterrel beljebb megy, akkor a 6 tonnás szerkezet leborotválta volna a kocsi tetejét a vezetõ felett" - írta a 112press.hu.
Négy hónapos elõkészítõ munka

Egyedülálló hosszúságú, hat túlsúlyos és túlméretes szállítmányú kamionból és kísérõ autókból álló konvoj halad rendõri felvezetéssel a gönyûi kikötõbõl Pétfürdõre a 81-es úton vasárnaptól csütörtökig, éjszakánként - tájékoztatott a Bau-Trans Kft. A konvoj útjába esõ településeken órákig nem lesz áram.

Fotó: Cséfalvay Attila

Tavaly egy 8,5 méter magas szállítmányt juttattak célba. A konvoj útját idén is négy hónapos elõkészítõ munka elõzte meg. Többször bejárták az útvonalat, amin statikai és talajmechanikai méréseket végeztettek.

A szállítmány áthaladásának idejére hétszer hétméteres ûrszelvényben mindent el kell távolítani, lebontják, majd visszaépítik a jelzõ- és hirdetõtáblákat, valamint a hétméteresnél alacsonyabban futó felsõvezetékeket. A fák gallyait szükség szerint levágják, az érintett szakaszokra pedig teljes útzárt rendelnek el.
Vágányzár, netkimaradás

A konvoj két, villamosított vasúti átkelõn is keresztülhalad. Nagyszentjánosnál a Bécs-Budapest, a 7204-es úton az Inota-Nádasdladány vasútvonalat keresztezi. Az áthaladás elõtt négy órával és utána még négy óráig vágányzár lesz érvényben, mivel a teljes vasúti felsõvezetéket lebontják.

A konvoj Gönyûn, Nagyszentjánoson, Banán, Bábolnán, Nagyigmándon, Móron, Székesfehérváron, Iszkaszentgyörgyön, Csóron, Nádasdladányban, Õsin, Berhidán és Pétfürdõn halad keresztül.

A távközlési kábelek bontása miatt a vezetékes telefon, internet, és kábel-tv szolgáltatásokban is kimaradásra kell számítani, errõl az adott szolgáltató a megszokott módon tájékoztatja majd az elõfizetõket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!