2024. május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett.
 
IMF: A britek kilépése az EU-ból az egyik legsúlyosabb kockázatForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-18 10:14:10
Címkék: Bihari hírek
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális növekedésre nézve is veszélyesnek tartja, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, mondta Christine Lagarde, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója Washingtonban.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank háromnapos tavaszi közgyûlésének érdemi munkája csak pénteken kezdõdik ugyan, de a pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetõi már megérkeztek az amerikai fõvárosba, és egymás után tartanak sajtóértekezleteket. Nyilatkozatával Christine Lagarde, az IMF idén újraválasztott vezetõje lényegében már csütörtökön megnyitotta a tanácskozást.

A két nemzetközi pénzügyi szervezet közgyûlésének munkája mellett tanácskoznak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítõ G20-as csoport képviselõi is. Magyarországról a közgyûlésen a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Hornung Ágnes államtitkár, a Magyar Nemzeti Bank képviseletében Palotai Dániel ügyvezetõ igazgató vesz részt, és jelen lesz az Eximbank kéttagú delegációja is.

Nyilatkozatában az IMF vezérigazgatója a nemzetközi pénzvilágot is foglalkoztató legégetõbb két kérdésrõl fejtette ki álláspontját: az Egyesült Királyság esetleges távozásáról az Európai Unióból és a panamai offshore-botrányról.

Az IMF vezérigazgatója hosszú házassághoz hasonlította az uniós tagországokat összekötõ kapcsolatokat, és úgy fogalmazott, hogy a házasságok nehézségein is mindig párbeszéddel lehet túljutni. Emlékeztetett arra, hogy az IMF kedden közzétett elõrejelzésében a Brexitet „bizonytalansági tényezõnek" és a világgazdaságra nézve az „egyik legsúlyosabb kockázatnak" nevezték.

A panamai offshore-botrányról szólva azt mondta, hogy az adóelkerülés elleni harc még korántsem ért véget, sok munka vár a felelõsökre, mert nem elég a multinacionális cégeket vizsgálni, jobban a dolgok mélyére kell ásni.

Az IMF vezérigazgatójának beszéde elõtt tartott sajtótájékoztatót Jim Yong Kim, a Világbank vezetõje. Hangsúlyozta, hogy az adóelkerülésnek súlyos következményei lehetnek a szegénység elleni globális küzdelemre nézve. „Alapvetõ bizalmi kérdésrõl van szó" – mondta, és arra figyelmeztette az érintett vállalatokat, hogy „nagyon vigyázzanak, mert a világ egyre inkább az átláthatóság felé halad".

A két washingtoni székhelyû nemzetközi szervezet közgyûlésén a Brexit és a panamai botrány mellett várhatóan kiemelt figyelem irányul majd a kínai gazdaságra, amely az IMF héten közzétett jelentése szerint egyre sebezhetõbb, írja az MTI.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek