Forrás: Hajdú-bihari Napló |
Utolsó módosítás: 2016-04-19 10:14:01 |
|
A bihari falu méltán híres rendezettségérõl és gasztronómiájáról; mindkettõt be is mutatta a hétvégén. Mégpedig a tizenharmadik alkalommal megrendezett Tavaszköszöntõ Napon, amely egyrészt a helyben, házilag készített ételek bemutatásáról, másrészt a település utcáinak, köztereinek, portáinak állapotának felmérésérõl szólt. Ráadásul a települési önkormányzat és a Szentpéterszeg Baráti Körének Egyesület versenyt hirdetett mindkét témában. Eredmény? A helyi ételek versenyében már szombat délután, míg a Takaros porta elnevezésû faluszépítõ versenyben csak õsszel, a szüreti felvonuláson. Megfelelni a díjnak
De nézzük sorba az eseményeket. A település elöljáróiból, civil szervezetek tagjaiból álló zsûri, mint ahogy 2004 óta minden áprilisba, ezúttal is bejárta a falu utcáit, hogy megnézze, milyen állapotban vannak a közterületek, a porták. Ez alapján kialakul egy összkép, sõt, megjegyzik azokat a helyeket, ahol különös gonddal figyelnek a külsõ lakókörnyezet rendezettségére. Nyáron még egy vagy két alkalommal tesz szemlét a grémium, majd az utolsót õsszel, a szüreti napon. Ezután következik az eredményhirdetés, mégpedig a legvirágosabb, a legszebb, valamint összhatásában a legjobb kategóriában. Minden évben odaítélnek egy különdíjat is. A jutalom pedig egy Takaros Porta feliratú agyagtáblácska, amelyet az azt kiérdemelt ingatlan tulajdonosa ki is teszi az utcáról is jól látható helyre. Erre a vetélkedésre nem kell nevezni. Az pedig, hogy egyre több házon kint van a tábla, nyomot hagy Szentpéterszeg küllemén; aki már elnyerte, a jövõben is igyekszik megfelelni az elismerésnek.
Ételek tíz kategóriában
Amíg a faluszemle résztvevõi járták az utcákat, addig a helyi ételek és italok versenyére nevezettek gondosan készítették a süteményes- és a hidegtálaikat, valamint a savanyúságaikat a faluház egyik termében. A Boros László Venesz-díjas mesterszakács és Jager Istvánné shéf vezette zsûri tagjai elõször megszemlélték az ételeket, majd végig is kóstolták azokat. A délutánra összegyûlt szép számú közönség is részesülhetett a gasztronómiai örömökbõl, hiszen a közönségjegyekkel õk is megízlelhették mindazt, amit falubelijeik alkottak az asztalokra. Sõt, õk maguk is szavazhattak az ételekre, italokra. Az egyes kategóriák helyezettjei pedig nem mást, mint a helyi kertészeti árudában beváltható ajándékutalványokat kaptak – ezzel is segítve településük szép külsõ megjelenését.
Az eszem-iszom után a Péterszegi Rozmaring Néptánccsoport és a helyi színjátszó csoport, valamint Leblance Gyõzõ és Tóth Éva fellépésével kulturális mûsor következett. A tavaszköszöntõt bál zárta.
HBN
A gasztronómiai verseny legjobbjai
Disznótoros: I. Szabó Lehel – csodatál II. Szabó Gyuláné – Bihari tál III. Olajos Mihály – sonkatál
Szalonna: I. Nagy Zoltán – kolozsvári szalonna II. Vadász Jenõ – füstölt kolozsvári szalonna III. Olajos Mihály – fehér szalonna
Hidegtál, reformétel: I. Bocska Andrásné – Erzsébet tál II. Farkas Jenõné – saláta kosár III. Dr. Görgényi Márta – karfiol falatkák
Édes sütemény: I. Lõrinc Emma – Amandina II. Balogh Gyuláné – Szedres krémes III. Farkas Jenõné – Tejszínes túrókocka
Édes kelt sütemény: I. Szabó Gyuláné – úri csõröge
Sós sütemény: I. Praksa Zoltánné – tepertõs pogácsa II. Tyukodiné Kovács Anikó – medvehagymás sajtos rúd III. Tornyi Lászlóné – pogácsa
Befõtt, lekvár, szörp: I. Végh Mihályné – sárgadinnye lekvár II. Nagy Zoltánné – szilvalekvár III. Csávás Sándor – sárgadinnye befõtt
Savanyúság: I. Szepesi Jenõné – csalamádé II. Vadász Sándorné – csemege uborka III. Bocska Andrásné – vegyes savanyúság
Bor: I. Szabó Gyula – egri kékfrankos II. Csizmadia József – othello vörösbor III. Nagy Katalin – muskotály
Pálinka: I. Olajos Mihály – szilvapálinka II. Puskás Gábor – szilvapálinka III. Vadász Gergely – szilvapálinka
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|