2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az ételverseny is a szép településképet szolgáltaForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-04-19 10:14:01
Címkék: Bihari hírek
A bihari falu méltán híres rendezettségérõl és gasztronómiájáról; mindkettõt be is mutatta a hétvégén.

Mégpedig a tizenharmadik alkalommal megrendezett Tavaszköszöntõ Napon, amely egyrészt a helyben, házilag készített ételek bemutatásáról, másrészt a település utcáinak, köztereinek, portáinak állapotának felmérésérõl szólt. Ráadásul a települési önkormányzat és a Szentpéterszeg Baráti Körének Egyesület versenyt hirdetett mindkét témában. Eredmény? A helyi ételek versenyében már szombat délután, míg a Takaros porta elnevezésû faluszépítõ versenyben csak õsszel, a szüreti felvonuláson.
Megfelelni a díjnak

De nézzük sorba az eseményeket. A település elöljáróiból, civil szervezetek tagjaiból álló zsûri, mint ahogy 2004 óta minden áprilisba, ezúttal is bejárta a falu utcáit, hogy megnézze, milyen állapotban vannak a közterületek, a porták. Ez alapján kialakul egy összkép, sõt, megjegyzik azokat a helyeket, ahol különös gonddal figyelnek a külsõ lakókörnyezet rendezettségére. Nyáron még egy vagy két alkalommal tesz szemlét a grémium, majd az utolsót õsszel, a szüreti napon. Ezután következik az eredményhirdetés, mégpedig a legvirágosabb, a legszebb, valamint összhatásában a legjobb kategóriában. Minden évben odaítélnek egy különdíjat is. A jutalom pedig egy Takaros Porta feliratú agyagtáblácska, amelyet az azt kiérdemelt ingatlan tulajdonosa ki is teszi az utcáról is jól látható helyre. Erre a vetélkedésre nem kell nevezni. Az pedig, hogy egyre több házon kint van a tábla, nyomot hagy Szentpéterszeg küllemén; aki már elnyerte, a jövõben is igyekszik megfelelni az elismerésnek.


Ételek tíz kategóriában

Amíg a faluszemle résztvevõi járták az utcákat, addig a helyi ételek és italok versenyére nevezettek gondosan készítették a süteményes- és a hidegtálaikat, valamint a savanyúságaikat a faluház egyik termében. A Boros László Venesz-díjas mesterszakács és Jager Istvánné shéf vezette zsûri tagjai elõször megszemlélték az ételeket, majd végig is kóstolták azokat. A délutánra összegyûlt szép számú közönség is részesülhetett a gasztronómiai örömökbõl, hiszen a közönségjegyekkel õk is megízlelhették mindazt, amit falubelijeik alkottak az asztalokra. Sõt, õk maguk is szavazhattak az ételekre, italokra. Az egyes kategóriák helyezettjei pedig nem mást, mint a helyi kertészeti árudában beváltható ajándékutalványokat kaptak – ezzel is segítve településük szép külsõ megjelenését.

Az eszem-iszom után a Péterszegi Rozmaring Néptánccsoport és a helyi színjátszó csoport, valamint Leblance Gyõzõ és Tóth Éva fellépésével kulturális mûsor következett. A tavaszköszöntõt bál zárta.

HBN

A gasztronómiai verseny legjobbjai

Disznótoros:
I. Szabó Lehel – csodatál
II. Szabó Gyuláné – Bihari tál
III. Olajos Mihály – sonkatál

Szalonna:
I. Nagy Zoltán – kolozsvári szalonna
II. Vadász Jenõ – füstölt kolozsvári szalonna
III. Olajos Mihály – fehér szalonna

Hidegtál, reformétel:
I. Bocska Andrásné – Erzsébet tál
II. Farkas Jenõné – saláta kosár
III. Dr. Görgényi Márta – karfiol falatkák

Édes sütemény:
I. Lõrinc Emma – Amandina
II. Balogh Gyuláné – Szedres krémes
III. Farkas Jenõné – Tejszínes túrókocka

Édes kelt sütemény:
I. Szabó Gyuláné – úri csõröge

Sós sütemény:
I. Praksa Zoltánné – tepertõs pogácsa
II. Tyukodiné Kovács Anikó – medvehagymás sajtos rúd
III. Tornyi Lászlóné – pogácsa

Befõtt, lekvár, szörp:
I. Végh Mihályné – sárgadinnye lekvár
II. Nagy Zoltánné – szilvalekvár
III. Csávás Sándor – sárgadinnye befõtt

Savanyúság:
I. Szepesi Jenõné – csalamádé
II. Vadász Sándorné – csemege uborka
III. Bocska Andrásné – vegyes savanyúság

Bor:
I. Szabó Gyula – egri kékfrankos
II. Csizmadia József – othello vörösbor
III. Nagy Katalin – muskotály

Pálinka:
I. Olajos Mihály – szilvapálinka
II. Puskás Gábor – szilvapálinka
III. Vadász Gergely – szilvapálinka

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!