2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Feloszlatta magát a bojti képviselõ-testületForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-04-19 10:58:04
Címkék: Bihari hírek
Két táborra szakadt az 550 lakosú falu ötfõs képviselõ-testülete, ezért legutóbbi, márciusi ülésükön egyhangúlag feloszlatták önmagukat. Az idõközi választás június 19-én lesz. Azt még a harmadik ciklusát töltõ Vass Mária polgármester ellenzéke is elismeri, hogy jó kezekben van Bojt, a település eredményes, fejlõdõ. Két problémájuk van: a falut „anya és lánya uralja”, valamint Vass Mária „nem kommunikál” a képviselõ-testület tagjaival. A közmunkával az a gondjuk – mondták a Naplónak –, hogy aki „nem tolja a faluvezetõ szekerét, ne is reménykedjen munkában, de még a családtagja sem”. A polgármester cáfolja ezt. Szerinte inkább szolgálják Bojtot, akinek pedig kérdése van, az „a hivatalban beszéljen vele és a vonatkozó dokumentumokat is megnézheti”.

A kilátástalan helyzet megoldását várják a június 19-re kiírt idõközi választástól Bojton. Vass Mária a harmadik ciklusában járt polgármesterként, nyugdíjba vonulása elõtt 30 évig pedagógusként, 11 évig iskolaigazgatóként dolgozott helyben; a köztiszteletnek örvendõ asszony a legutóbbi ülésen maga is megszavazta alpolgármestere, Novák Ferenc Zoltán elõterjesztését a képviselõ-testület feloszlatásáról. – Három testületi taggal nem lehetett együtt dolgozni, megszûnt köztünk a párbeszéd. Jöjjön egy új összetételû képviselõcsoport – válaszolja kérdésünkre, hogy miért szavazott igennel.
Adatokat várnának

– Jöjjön egy másik polgármester, akivel együtt lehet dolgozni! – ezt már Novák Ferenc Zoltán lakásán hallottuk, ahol a Vass Máriával szemben állást foglalók – körülbelül tízen – gyûltek össze érkezésünkre. Hodosi Lászlóné, az ügyrendi bizottság elnöke azt kifogásolja, hogy „szinte semmit sem tudnak a falu dolgairól, mert a polgármester nem tájékoztat”. Határozatokat már megtörtént eljárásokra hoznak – teszi hozzá –, továbbá nem tudnak eleget a szociális szövetkezet dolgairól, hogy hány malacot és birkát vágtak, mennyi seprût, kosarat kötöttek, mindezeket kinek és mennyiért adták el. Az a hangnem sem tetszik – mondta –, ahogyan Vass Mária beszél velük.

De bajuk van a közmunkások kiválasztásával is. Errõl már Novák Ferenc Zoltán beszél. – Aki nem azt fújja, amit a polgármester, ne is reménykedjen, de még a családtagja sem! Az érettségizettek kötik a seprût, a hat-nyolc általános iskolai osztályt végzettek pedig az irodában vannak – hangoztatja.
Persze elõkerül egy másik probléma is, mégpedig a polgármester lánya, Németh Mariann (aki egyébként nem képviselõ), „lényegében minden vezetõ tisztséget betölt, egyesületi elnök, kulturális igazgató, intézi a polgárõrség pénzügyeit, õ dolgozik a tájházban, a teleházban, és a földprogramba is belefolyt” – sorolják a tevékenységeit, hozzátéve, hogy szerintük az összeférhetetlenség esete is megállja itt helyét – az anya a faluvezetõ, a lánya pedig itt dolgozik.
Nincs más aktív szakember

– Be kell jönni a hivatalba, és velem kell megbeszélni a problémákat, nekem tegyék fel a kérdéseket, ne a faluban, egymás között folyjon errõl a diskurzus – reagál a vádakra Vass Mária, hozzátéve: mind az alpolgármester, mind a képviselõ végezze el a kapott feladatot. – Hány seprût kötnek, hány malacot vágnak, mennyiért adják el, nem az én dolgom mindezt tételesen tudni, kérdezzék meg a brigádvezetõktõl, vagy menjenek be Biharkeresztesre, és nézzék meg a könyvelésen. Mindenrõl számla van, minden jogszerû és törvényes, amit különbözõ ellenõrzések igazolnak. Fizikai munkán egyetlen érettségizett sincs, irodai munkára más helységbõl kellett hozni érettségizettet. Polgármesterségem elõtt 5-10 közmunkás volt, most 120-140-en vannak. Akik bizonyították, hogy igényes munkára képesek és viselkedésükkel megfelelnek a normáknak, azok helyet kapnak a programban – hangsúlyozza.

Mint megjegyzi, Novák Ferenc Zoltán felesége, két testvére, apja, sógorai, nagybátyja is közfoglalkoztatott – igazítja ki a másik oldal állítását –, akinek nincs érettségije, az a fizikai munkában teheti hasznossá magát.

– A lányom már polgármesterré választásom elõtt Bojton dolgozott. Mondhatom, a hátán viszi a kultúrát, a hagyományõrzést, a teleházat, segíti a polgárõrséget, továbbá a hivatalos ügyek intézését, bármiben, nagy részét társadalmi munkában. Részben a kényszerûség is diktál, hiszen nincs más aktív szakember a hátrányos helyzetû településen – igyekszik megvilágítani Vass Mária, hozzátéve: egyáltalán nem biztos abban, hogy az idõközi választás megoldja a jelenlegi, kölcsönös bizalomvesztésbõl adódó gondot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!