2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ötszázan tüntettek a Liget projekt ellenForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-25 09:49:09
Címkék: Bihari hírek
Szombaton több száz ember formázta meg a Ligetvédõk szimbólumát, a bátorságot jelképezõ ökölbõl kinövõ fát. A résztvevõk azt követelik, hogy a világ elsõ közparkja parkként újuljon meg, új létesítmények felhúzása nélkül - írja közleményében a Greenpeace.

A Városliget a világ elsõ közparkja, Budapest meghatározó zöldfelülete, a város tüdeje.

Vasárnap a Greenpeace, a Ligetvédõk és a VAResLIGET.blog.hu demonstrációján a megjelenített élõ fa mindazok nevében „állt”, akik a Városligetet közparkként szeretnénk megõrizni, új épületek felhúzása nélkül - közölte a szervezet.

A résztvevõk a Ligetvédõk szimbólumát a bátorságot jelképezõ ökölbõl kinövõ fát formázzák.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Az állásfoglaláshoz csatlakozott szervezetek hiányolják a Liget Budapest Projekt kapcsán elmaradt párbeszédet a szakmával és a lakossággal. A Városliget védelmében fellépõk álláspontja szerint egy közterület sorsáról csak tényleges társadalmi egyeztetést követõen születhet döntés, a valós alternatívák vizsgálatával.

A Liget Budapest Projekt szétdarabolná a jelenlegi összefüggõ zöldfelületeket az öt új múzeum megépítésével. Az esetenként 30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasódó épületek vizuálisan megtörnék a parkélményt. Az állásfoglalást kiadó szervezetek nem a múzeumok ellen vannak, csak a múzeumok Városligetbe való elhelyezése ellen. Ahogy Budapest hajdani fõépítésze, Schneller István fogalmaz: „innentõl kezdve a Liget nem egy park lenne, hanem egy közintézmények között kialakított zöldterület.”

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Városliget beépítettsége a mostani 5,7%-ról mintegy 12%-ra nõne a Liget Budapest Projekt tervei alapján, amennyiben az új épületek helyén jelenleg álló fák kivágása mellett még számolunk a közmûvesítés, illetve az építkezés felvonulási területének kialakítása miatt eltávolítandó fákkal is - írják a környezetvédõk. A jelenlegi parkélményt tovább rontaná, hogy egyes tervezett építmények miatt több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni. A füvesítés sem levegõtisztasági, sem klimatikus, sem rekreációs szempontból nem összevethetõ a fák árnyékot adó és szén-dioxid-elnyelõ képességével - vélik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!