2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Dübörögni fog a gazdaság, ömleni fog az adó a kormány szerintForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-27 21:00:25
Címkék: Bihari hírek
Gyorsuló gazdasági növekedéssel, beruházási lázzal, gyarapodó bérekkel és élénkülõ fogyasztással számol a kormány jövõre. A cégek pedig elvileg kétszer annyit fognak adózni, mint idén, bár az nem világos, hogy ez hogyan fog összejönni - ez derült ki a 2017-es költségvetés számaiból a Napi.hu gyûjtése alapján.

A büzsdé az idei 2,5 után jövõre 3,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az infláció a várakozások szerint továbbra is alacsony marad, de kicsit nõni fog, 0,9 százalékra. A háztartási fogyasztás az utóbbi évek trendjéhez hasonlóan, 3 százalékkal emelkedhet, a bérek 5,1 százalékkal nõhetnek, ha bejönnek a kormány számai.

Az egyik legoptimistább becslés a beruházásokra vonatkozik: a költségvetés egészen jelentõs, 9,1 százalékos emelkedéssel számol e téren. Tavaly még csak 1,9 százalékkal nõtt, idén pedig várhatóan 1,8 százalékkal csökken majd a beruházások értéke Magyarországon.

Az optimizmust részben az indokolhatná, hogy maga a költségvetés eleve jelentõs beruházásokat tartalmaz, és 2017-ben újra lesznek érdemi kifizetések az uniós alapokból is.

Ennél is kiugróbb tétel, hogy a kormány
az idei 400,5 milliárd után jövõre 737,7 milliárd forintos bevételre számít a társasági adóból, ami 83,4 százalékos bõvülés.

A Napi.hu kiemeli, hogy a kormány tavaly vezette be a növekedési adóhitelt a társasági adóban - ami egyfajta adóparadicsommá teszi Magyarországot. A multiknak emiatt megéri majd Magyarországon adózni, így kerülhet több pénz a kincstárba. Mindenesetre a lap szerint így is vastagon fogott a NGM-nél a ceruza a büdzsében foglalt összeg fényében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Gulyás Gergely az Országgyûlés törvényalkotásért felelõs alelnöke nyilatkozik a sajtónak a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országház Delegációs termében 2016. április 26-án.
Fotó: Kovács Tamás

Szintén növekedéssel számol a kormány a lakossági adóbefizetések terén: a személyi jövedelemadó bevételeiben például 7,8 százalékos emelkedéssel számol a büdzsé. Az illetékbevételek pedig 21 százalékkal nõhetnek, ami azt jelenti, hogy a következõ napokban komoly illetékemeléseket jelenthet be a kormány - írta a Napi.hu.

Mint arról már írtunk, a kormány jövõre elengedi a büdzsé kiadási oldalát, nagyon jelentõs költekezés jön. Ugyanakkor a Portfolio arról is beszámolt, hogy a héten új konvergenciaprogramot is bejelenthetnek.

A tervezetbõl az is kiderült, hogy a bejelentett áfacsökkentések (internetszolgáltatás, baromfihús, tejtermékek, éttermi szolgáltatás) hatása nem lesz jelentõs: ez 75-100 milliárd forintos kiesést okozhat, ami összességében 0,5-0,75 százalékos áfakulcscsökkentésnek felel meg. Ez egyben azt jelenti, hogy a pénztárcánkon sem fogjuk túlságosan érezni a lépéseket.

A büdzsé becslése szerint a kereskedelmi mérleg romló tendenciát mutat majd, a kivitel 6,3 százalékkal nõ ugyan, de a behozatal ezt meghaladó, 7,4 bõvülést regisztrálhat.

A költségvetéshez kapcsolódó, azt megalapozó salátatörvényt és adótörvényeket csak a következõ napokban nyújtja be a kormány, abból derülhetnek ki további részletek.

(Borítókép:  Fotó: Bloomberg via Getty Images)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!