2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nagyon sokba került a hidegForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-04 13:36:42
Címkék: Bihari hírek
Súlyosan érintette a hazai zöldség- és gyümölcstermelést az utóbbi napok szokatlanul hideg idõjárása: a hajnali fagy miatt becslések szerint az almatermés 25-30 százaléka is kárba veszhetett, más terményeknél is jelentõs a kiesés - írta a Világgazdaság.

A lap szerint eddig ezer termelõ jelentett be kárt a hideg kapcsán, a termés legalább 5 ezer hektáron szenvedte meg a rossz idõt. Ugyanakkor a kárbejelentések folyamatosan, ezért ez a szám mindenképpen tovább fog nõni. A károk pontos felméréséhez legalább két hét kell majd.

Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta a lapnak, hogy a fagy elsõsorban a Nyírséget, Somogy megyét, valamint a nyugati országrészt, Gyõr-Moson-Sopron és Vas megyét érintette kedvezõtlenül.

Érezhetõ kiesés lesz több termény esetében, Ledó szerint az almatermés több mint negyede veszhetett kárba.

Azt még nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz az árakra, de vélhetõen tovább csökkenti a kínálatot, hogy Lengyelországban is fagyok voltak.

A hideg a szõlõket is elverte, a Soproni borvidéken mintegy 70-80 százalékban elfagytak a szõlõültetvények – közölte a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke az MTI-vel.

A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebbõl kell majd a gazdák kárigényét kielégíteni. Egyelõre még nem lehet megmondani, hogy ez elegendõnek bizonyul-e majd - írta a Világgazdaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!