2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Rekordot dönt idén a bárányhimlõForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-05-05 10:29:52
Címkék: Bihari hírek
Csúcsot dönt idén a bárányhimlõs megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint április közepéig 17 ezer fertõzést regisztráltak, ez az ötéves átlagértéket is meghaladja – írja a Házi Gyermekorvosok Egyesülete alapján az MTI.

Az OEK elsõ negyedéves statisztikái arra utalnak, hogy idén sem csökken a bárányhimlõ elterjedtsége. Tavaly 41 ezer megbetegedést regisztráltak.

A bárányhimlõ nem csak a gyerekeket érinti, hanem azokat a felnõtteket is, akik nem estek át a betegségen, különösen a várandós anyákat. A legkritikusabb idõszakot a terhesség elsõ húsz hete, valamint a szüléshez közeli napok jelentik: az akkor elkapott fertõzés mind az anyának, mind a magzatnak fokozott kockázatot jelent, a terhesség alatt azonban nem adható védõoltás.
Veszélyes

A bárányhimlõ elleni védekezésre nem csak gyermekvállalás elõtt kell gondolni. Célszerû a betegség megelõzése a többgyermekes családokban, valamint azoknál a serdülõknél és felnõtteknél is, akik gyermekkorukban nem estek át a fertõzésen, mert a második, harmadik gyermekek betegsége általában súlyosabb, a felnõtteknél pedig nagyobb a szövõdmények kialakulásának kockázata, és rendszerint súlyosabb lefolyású a bárányhimlõ.

Egyéves kor után, de mindenképpen közösségbe kerülés elõtt ajánlott beoltatni a gyermekeket a betegség ellen. Optimális idõzítés, ha 15-18 hónapos korukban adják be nekik a kétadagos vakcinát, minimum 6 hét különbséggel.

Magyarországon a felnõtt lakosság 5-10 százaléka nem esett át a bárányhimlõn gyermekkorában, ezek az emberek fogékonyak a fertõzésre.
Védõoltás

A betegség elleni védõoltás szerepel az Egészségügyi Világszervezet vakcinációs ajánlásában. Az Európai Unió több tagállama is úgy döntött, hogy a vakcina a kötelezõ nemzeti oltási program része legyen, így Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország, valamint Olaszország és Spanyolország több régiója is.

Az Egyesült Államokban nagyon elterjedt betegségnek számított a bárányhimlõ a védõoltás 1996-os bevezetése elõtt, ez után azonnal javultak a statisztikák. Az Egyesült Államok 49 államában az általános iskolai felvétel alapkövetelménye, hogy a gyermek megkapja a fertõzés elleni szérumot.

Bár Magyarországon is évek óta szó van arról, hogy a vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a bárányhimlõ elleni térítésmentes védekezés egyelõre csak önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhetõ el.

A megyei jogú városok közül elsõként tavaly októberben Hódmezõvásárhely döntött egy átfogó védõoltási program elindításáról: az önkormányzat ingyenessé tette a betegség elleni szérumot a településen élõ 18 év alatti gyermekeknek és fiataloknak. Idén elõször Egerben indul hasonló kezdeményezés: májusban kezdik beoltani a 2014. augusztus 1. után született gyermekeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!