2024. június 2. Vasárnap, Kármen, Anita.
 
Új tulajdonoshoz kerül a Dreher
Utolsó módosítás: 2016-05-08 12:52:45
Címkék: Bihari hírek
Alig pár hónappal azután, hogy a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev megvette a világ második legnagyobb sörgyártóját, a SABMillert, már be is jelentette, hogy továbbadná azokat a kelet-európai sörmárkákat, amiket a SABMiller tulajdonolt. Ez azt jelenti, hogy többek között a magyar Drehernek is új tulajdonosa lehet.

A Reuters cikke szerint a belga tulajdonú AB InBev azért dönthetett így, mert abban reménykedik, hogy ha eladja a kelet-európai érdekeltségeket, akkor engedékenyebb lesz az Európai Bizottság versenyhatósága, aminek még le kell okéznia a világ eddigi legnagyobb sörpiaci felvásárlását.

Az AB InBev a cseh, szlovák, román és magyar piacon akar megszabadulni újonnan vett érdekeltségeitõl, noha pont ezeken piacokon – ahol korábban alig volt jelen – nincsenek komoly versenyjogi aggályok a felvásárlás miatt. Viszont ha továbbadja a kelet-európai márkákat, akkor az AB InBev egész Európára vonatkozó piaci részesedése nem nõ jelentõsen ahhoz képest, hogy milyen volt a SABMiller felvásárlása elõtt, és így talán könnyebben bólint rá az üzletre az EB.

Hogy kinek adnák el a Drehert, azt még nem tudni, de az AB InBev arra számít, hogy nagy érdeklõdés lesz az eladni tervezett márkák iránt. Más, a SABMillerhez tartozó márkákat, például az olasz Peronit vagy a holland Grolscht a japán Ashai cég vette meg, így az sem kizárt, hogy a kelet-európai márkák iránt is érdeklõdhet ez a cég. 

Az AB InBev kelet-európai portfóliója úgy 4-7 milliárd dollárt érhet.

(Borítókép: Bloomberg / Europress / Getty)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!