2024. június 2. Vasárnap, Kármen, Anita.
 
Lefelé módosította a magyar növekedési jóslatát az IMFForrás: HVG.HU
Utolsó módosítás: 2016-05-09 10:41:47
Címkék: Bihari hírek
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 22 országot felölelõ tanulmánya megállapítja, hogy a FÁK tagállamainak kivételével a térség országaiban a külsõ kereslet csökkenése ellenére szolid ütemben nõ a gazdaság, a munkanélküliségi ráták közelednek a válság elõtti szinthez, a kockázatok azonban erõsödtek. Az IMF az idén 2,3 százalékos, jövõre 2,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számol.

Pénteken közzétette a Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló tavaszi regionális tanulmányát (REI) az IMF, amely kisebb eltérésekkel megerõsíti a tavaly novemberi tanulmányban szereplõ elõrejelzéseket.

A vizsgált 22 országban az idén 0,9 százalékkal bõvül a bruttó hazai termék, ezen belül a kelet-közép-európai térség (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) növekedési üteme 3,1 százalék lesz – áll a tanulmányban. A friss prognózis szerint a magyar bruttó hazai termék (GDP) reálértékben 2016-ban 2,3 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal bõvül. Az õszi prognózisban az idei évre még 2,5 százalékos növekedést jelzett elõre az IMF.

Az IMF úgy látja, hogy az idén átlagosan 0,5 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak, de az év végére az infláció üteme eléri az 1,2 százalékot. 2017-re 2,4 százalékos inflációt várnak a tanulmány készítõi úgy, hogy az év végére a ráta már 2,6 százalék lesz. Az õszi prognózis még 2,3 százalékos inflációval számolt 2016-ra.  

A folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított aktívuma az õsszel prognosztizált 5,0 százalékkal szemben 5,4 százalék lesz az idén, jövõre pedig 5,2 százalékra mérséklõdik.

A GDP-hez viszonyított teljes külsõ adósság a legfrissebb elõrejelzés szerint a tavalyi 100,4 százalékról az idén 96,4 százalékra, jövõre pedig 87,8 százalékra csökken. Az államadósság az idén a GDP 74,8 százalékára, jövõre pedig 74,5 százalékára csökken.  

A pénteken ismertetett adatok szerint a teljes belföldi kereslet reálértékben az idén 0,4 százalékkal bõvül, jövõre pedig 2,6 százalék lesz. A személyi fogyasztás idei növekedési ütemét a korábbi prognózissal megegyezõen 2,6 százalékra teszi az IMF. 

Az export 2016-ban 6,5 százalékkal nõ 0,3 százalékponttal alacsonyabb ütemben mint õsszel prognosztizálták, jövõre pedig 6,3 százalékkal emelkedik – áll az IMF tanulmányában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!