2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Válságstábot hívott össze Orbán a gazdaság gyengélkedése miattForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-26 13:59:26
Címkék: Bihari hírek
Gazdaságélénkítõ csomagot tervez a kormány a Figyelõ értesülései szerint az év eleji gyenge gazdasági teljesítmény miatt. A hetilapnak interjút adott Hornung Ágnes pénzügyekért felelõs államtitkár, aki szintén elárulta, hogy már el is kezdõdött a miniszterelnök által megrendelt élénkítõcsomaggal kapcsolatos munka.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A jövõ autói címû konferencián a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kormányt is meglepte a vártnál sokkal gyengébb elsõ negyedéves gazdasági növekedési adat, a lap információi szerint emiatt gyorsan "amolyan válságértekezletet hívott össze Orbán Viktor". Az év elsõ hónapjaiban leszállóágra került mutatókról itt és itt írtunk bõvebben.

A múlt szerdán állítólag a miniszterelnök minden illetékest kikérdezett a negyedéves alapon visszaesést, évesen pedig igen szerény bõvülést jelzõ mutatókról. Az egyeztetéseknek az lett az eredménye, hogy a kormányfõ Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertõl vár javaslatot arra vonatkozóan, hogy mitõl indulhat be a gazdaság, Hornung szavai szerint a minisztériumban már el is kezdõdött a munka.

Az egyik valószínûsíthetõ lépés Lázár János korábbi, illetve Hornung Ágnes mostani kijelentései alapján a tõzsde felpörgetése lehet: az államtitkár szerint számos elképzelés van a tõzsdével kapcsolatban az NGM-ben. "A következõ lépés a kkv-k tõzsdére segítése lenne. Az egyéb javaslatok mellett errõl is folynak egyeztetések" - mondta.

A múlt héten tartott, A jövõ autói címû konferencián kiderült az is, hogy a kormány hosszabb távú gazdaságélénkítõ elképzelései között szerepel még a gépjármûipar új, tudásintenzívebb vágányra terelése. Ennek részeként szeretnék az önvezetõ autókkal kapcsolatos fejlesztést és gyártást Magyarországra vonzani, az elsõ lépés ebbe az irányba egy szintén a múlt héten bejelentett tesztpálya lesz Zalaegerszeg mellett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!