2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jöhet a csokos lakásboomForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-20 11:21:28
Címkék: Bihari hírek
Egyelõre a 10+10 milliós támogatással megvásárolható CSOK ingatlanokból korlátozott a kínálat, mind darabszámra, mind pedig területi elhelyezkedésre vonatkozóan. Az új fejlesztések elõkészületei azonban sok esetben már zajlanak, amit a 2015-ben növekedésnek induló építési engedélykérelmek száma, illetve az egyre szaporodó új projektek indulásáról szóló hirdetések is jeleznek - mondja Ditróy Gergely, az otthontérkép szakértõje.

Az érdemi kínálatbõvülés egy-másfél éven belül jelentkezhet a piacon, úgyhogy nem muszáj azonnal lerohanni a jelenleg értékesítés alatt lévõ ingatlanok tulajdonosait.

Az áfacsökkentés ellenére arra számít a szakértõ, hogy a CSOK feltételeit kielégítõ új építésû ingatlanok ára már rövidtávon is növekedhet, míg az agglomerációs és vidéki családi házak értékesíthetõsége tovább romlik és áruk is legfeljebb stagnál.

Ennek oka, hogy sokan jelenhetnek meg eladóként, hogy az új ház építésére koncentráljanak, míg a kereslet egy jelentõs része az új lakásokra és házakra tevõdik át. Mindenesetre a következõ fél év során rengeteg kérdésre kaphatunk majd választ, hiszen a bankok ügyfélkezelése és a törvényalkotó esetleges újabb módosításai is érdemben módosíthatnak a felhasználói körön és az „ingyenmilliók” felhasználásának módján – mondja Ditróy az Indexnek.

Az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint is átrendezõdhet a lakáspiac az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására.

Balogh László az M1 aktuális csatorna hétfõ reggeli mûsorában kijelentette, hogy a kereslet eltolódhat a használt lakások piacáról az új lakások irányába, írja az MTI.

Az elmúlt években nem nagyon épültek új ingatlanok. Legutóbb 2008-2009 körül épült 30-40 ezer új lakás, ami a szakértõ szerint a magyar ingatlanpiac egészséges mûködéséhez szükséges, és ez az idõszak most visszatérhet. Minden lehetõség adott a lakásépítési "boomra" - mondta.

Balogh László úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben sokan hiába keresnek új ingatlanokat, ezért nagy a beruházók felelõssége abban, hogy mielõbb megépítsék a hiányzó lakásokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!