2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Áder visszadobta a kárpótlási törvénytForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-21 08:37:12
Címkék: Bihari hírek
Megfontolásra visszaküldte Áder János köztársasági elnök az Országgyûlésnek a kárpótlással összefüggõ törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot - derült ki a parlament honlapjára pénteken felkerült dokumentumból.

A javaslat nagyjából arról szól, hogy az állam saját tulajdonába venné a kárpótlási alapban lévõ termõföldeket, és többet nem lehetne azokat kárpótlási jegyek fejében megvenni.

A földügyekrõl és a kárpótlás lezárásának hátterérõl legutóbb itt írtunk részletesen.

Fotó: Varga György / MTI

A Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter által jegyzett tervezet szerint a kormány célja a kárpótlási folyamat lezárása, aminek elsõ lépéseként a Földet a gazdáknak program keretében rendezni kívánja a kárpótlás során hátramaradt termõföldek tulajdonjogi helyzetét. A törvénymódosítás célja, hogy ezeket az ingatlanokat el lehessen adni, így a szövetkezeti földalapba tartozó földek kijelölésük után az állam tulajdonába kerülnének. Hatályon kívül helyeznék azt a rendelkezést, ami lehetõvé tette a szövetkezeti földek kárpótlási jeggyel való megvételét.

Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, hogy mire terjed ki az állam tulajdonszerzése. Azt írta: a módosított szöveg értelmében "az állam a földalapok kijelölésének elmaradása esetén feltétel nélkül, elõre meg nem határozott mértékben, ingyenesen szerezne tulajdont a szövetkezeti használatban álló termõföldeken".

A köztársasági elnök azt is kifogásolta, hogy a módosítás alapján "elõfordulhat, hogy természeti oltalom alatt álló földterületek állami tulajdonba és ezáltal a Nemzeti Földalapba kerülhetnek" - írta az MTI.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!