2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kína is aggódik a Brexit miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-28 20:23:40
Címkék: Bihari hírek
Kínai költségvetési szakértõk arra figyelmeztetnek, hogy a britek kilépése az Európai Unióból sötét árnyékot vethet a világgazdaságra. Lou Ji-vei pénzügyminiszter szerint a visszaesés hatásai már a következõ tíz évben érezhetõk lesznek.

Huang Ji-ping, a kínai központi bank monetáris tanácsának tagja úgy fogalmazott: a Brexit a globalizáció visszafordításának elõjele lehet. Ez viszont nemcsak Kínának, hanem az egész világnak nagyon rossz lenne.

Az MTI szerint Li Dao Kui professzor, a kínai jegybank egykori tanácsadója kevésbé volt borúlátó. Szerinte Kínát csak meglegyinti a Brexit szele, a britek döntése legfeljebb a jüan árfolyamának az alakulásában lesz érzékelhetõ, és a hatás nem lesz tartós.

Kína tavaly 3,3 milliárd dollárnyi közvetlen befektetést intézett Nagy-Britanniában. 2005 és 2015 között csaknem harmincmilliárd dollárnyi kínai tõke érkezett az országba. Tavaly októberben David Cameron brit kormányfõ – aki a népszavazás után benyújtotta a lemondását – negyvenmilliárd brit fontról szóló üzleti megállapodást kötött Kínával.

Lou szerint egyelõre bonyolult lenne megjósolni, hogy pontosan mi lesz a kilépés várható kimenetele; reméli, hogy a globális tõzsdék meredek pénteki zuhanása is csak átmeneti lehet. Úgy véli, a piacnak ez volt a zsigeri reakciója a kilépésre, de ez a helyzet idõvel normalizálódhat.

A brit font értéke a kilépés hírére 10 százalékkal zuhant, és 31 éves mélypontot ért el.
Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen
Nagy-Britannia népszavazáson döntött, kilép az EU-ból. Lemondott David Cameron miniszterelnök, a font bezuhant, válságtanácskozások mindenhol – ez volt a Brexit-döntés utáni nap.
10 kérdés, 10 válasz, mi lesz a népszavazás után. A kilépés pontos menetrendjérõl itt írtunk.
Összeszedtük, mi lesz a kint dolgozó magyarokkal, és az Angliában tanuló magyar diákokkal a Brexit miatt.
Kozmopoliták és kelták az angol vidék ellen, a munkásosztály Brüsszel ellen – nézze meg, kik   szavaztak a Brexitre. A brit szavazók egy része már meg is bánta, hogy a jogi agyrémnek számító kilépést választotta, de politikailag már elég nehéz visszacsinálni az egészet.
London, a skótok, az északírek és Gibraltár – az Egyesült Királyság szétesésének lehetõségérõl ebben a cikkünkben olvashat bõvebben. Többen attól félnek, hogy más európai országokban is dominóhatás indulhat el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!