2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Sokat bukhat a Brexiten a magyar turizmusForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-29 21:19:03
Címkék: Bihari hírek
Sokat vesztene a magyar turizmus azzal, ha a Brexit miatt kevesebb brit turista érkezne Magyarországra - írja a Világgazdaság.

Bár nem az Egyesült Királyságból érkezik a legtöbb turista Magyarországra, az utóbbi idõben meredeken nõ az innen érkezõ turisták száma, ráadásul a britek egyre több pénzt hagynak nálunk az utazásuk alatt. A turisták számát az befolyásolhatja a leginkább, ha a kilépés miatt megszûnik a britek EU-n belüli szabad mozgáshoz való joga, vagy esetleg még vízumkényszert is bevezetnek az Egyesült Királysággal szemben.

Fotó: David Ramos / Europress / Getty

A KSH adatai szerint 1014 elsõ negyedévében 74 ezren érkeztek Magyarországra az az Egyesült Királyságból, de az idei év elsõ három hónapjában már 126 ezren. Tavaly olyan negyedév is volt, amikor 200 ezer felett volt ez a szám. A költéseknél is hasonló a trend: amíg 2014 elsõ negyedévében 9 milliárd forintot hagytak brit turisták például éttermekben, bárokban, fürdõkben, addig idén ebben az idõszakban már 16 milliárd volt ez az összeg.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a lapnak azt mondta, egyelõre nehéz megjósolni a kilépés hatásait, mert még sok a bizonytalanság a Brexit végsõ kimenetele körül. A font zuhanása például egyértelmûen negatív hatásnak számít. Magyarország a briteknek nagyon olcsó úticélnak számít, és a magyar idegenforgalmi piac szereplõi egy ideje egyeztetnek a kormányzattal arról, hogy miként lehetne többet kérni a minõségi szolgáltatásokért. Ezt a tervet nyilván nehezítené, ha a Brexit miatt kevesebben jönnének Magyarországra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!