2024. április 27. Szombat, Zita.
 
William Boeing száz éve összetört egy gépetForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-17 19:46:25
Címkék: Bihari hírek
Willam Boeing száz éve, alig pár hónappal azután, hogy elõször repült saját fejlesztésû B&W hidroplánján, alapított egy céget. Ez a cég ma már az egyik legismertebb a világon, mérnöki csúcsteljesítményének köszönhetõen aktívan alakította a világ mai képét, egyrészt a közlekedésben vállalt szerepével, másrészt az ûrkutatásban elért mérföldkövekkel, és nem utolsósorban a katonai repülõik által nyújtott teljesítménynek köszönhetõen. Vicces belegondolni, hogy ez az egész csupán néhány nehezen elérhetõ alkatrész miatt jött létre.

William Boeing még jóval azelõtt kezdett repülni, hogy a cégalapításon gondolkozott volna. Azonban egy alkalommal összetörte a Glenn Martintól vásárolt gépet, és mikor Martin több hónapos várakozási idõt mondott az alkatrészek pótlására, Boeing és társa, George Conrad Westervelt máshogy oldotta meg a dolgot. Egyszerûen kitanulták a repülõgép-építõi mesterséget, és mire Martin leszállította volna az alkatrészt, õk már rég a B&W hidroplánon dolgoztak.

A cég elõször Pacific Aero Products néven indult, a Boeing Légivállalat nevet csak egy évvel késõbb, 1917. május 9-én vették fel. A cég az elsõ világháborúba való elkerülhetetlen belépésre épített, mert tudták, hogy az amerikai hadseregnek nagy szüksége lesz repülõkre. A Pensacolában lévõ tengerészeti bázisnak le is szállítottak egy Model Cs-t, a tengerészetnek meg annyira megtetszett a gép, hogy gyorsan rendeltek még ötven ugyanolyat – ez volt a közvetlen oka, hogy az addig fõleg inkább hajógyártással foglalkozó cég kapacitásának nagyobb részét repülõépítésre állította át, és ekkor nyitották meg elsõ, kifejezetten erre a profilra szabott gyárépületüket, a Boeing Plant 1-et is.

Nem a Boeing volt az egyetlen kis repülõs manufaktúra, amely az elsõ világháború miatt indult el felfelé, és a háború befejezésekor szintén nem egyedül voltak kénytelenek szinte teljesen visszavonulni a repülõgyártásból. Egyszerûen túl sok, olcsó gép volt a piacon, a Boeing is szekrények, pultok és más bútorelemek értékesítésébõl szerzett annyi bevételt, hogy közben a repülõfejlesztési vonalat se kelljen teljesen feladni. Aztán szép lassan azért visszatértek, a B–1-es típusjelû repülõcsónak Seattle és a kanadai Victoria között teljesített postaszolgálatot, és a fejlesztések nem álltak le: a Boeing Model 8 volt az elsõ repülõ, ami át tudott repülni a Seattle-höz közeli Mount Rainier hegy felett.
(Fotó: Courtesy Boeing Archives)
Közben a hadi megrendelések is jönni kezdtek: elõször a tendert már korábban elnyerõ gyártót ütötték ki a nyeregbõl a PW–9-cel, ami a P–12-vel közösen a vezetõ vadászgép-beszállítóvá tette a Boeinget az 1930-as évekre. Az utasszállítás egy darabig közösködött a postagépekkel, egészen 1928 júliusáig, a Boeing 80-as, kétfedelû, hárommotoros gép volt az elsõ, kizárólag utasszállításra tervezett gép a cég palettáján. Az eredeti modellen 12, a továbbfejlesztett 80A-n 18 utas fért el egyszerre.

A fejlesztések nem álltak meg, 1933-ban jelent a 247-es Boeing, az elsõ, modernnek nevezhetõ, egyfedeles, fémbõl készült utasszállító gép, mely gyorsabb, könnyebb és biztonságosabb volt, mint a vetélytársak hasonló gépei. Ez volt például az elsõ olyan kétmotoros gép, amely egy motorral is képes volt a levegõben maradni, ami példátlan biztonsági elõny volt akkoriban. A Boeing már ekkor mutatott valamit a rá máig jellemzõ rámenõs üzletvitelbõl: az elsõ hatvan 247-est annak a United Airlinesnak gyártották le, mely tulajdonképpen testvércégük volt. A minõségi különbség hatalmas elõny volt a többi légitársasággal szemben, de ez a fajta versenyellenes tevékenység érdekes törvényi következményekkel járt. 1934-ben adták ki az USA légipostatörvényét, ami sok egyéb dolog mellett megtiltotta, hogy repülõgépgyártók és légitársaságok egyazon cégernyõn belül mûködjenek, ezért William Boeing, aki egyben a United alapítója is volt, hivatalosan is eladta a nevét viselõ repülõgyárban birtokolt tulajdonrészét, és kilépett a cégtõl. Utólag nézve döntõ fontosságú történés volt, hogy az a Claire Egtvedt vette át a cég irányítását, akinek víziója szerint a jövõ az óriásgépek építésében rejlett.
(Fotó: AFP)
A második világháborúban a Boeing egyike volt a legnagyobb falatot vállaló amerikai cégeknek, a 12. legnagyobb részesedés volt az övék, de ez nem is csoda, a B–17-es és B–29-es bombázókból olyan sok kellett, hogy a legnagyobb amerikai gépgyártók összefogtak, és a Lockheed, a Douglas és a Bell üzemeiben is készültek Boeing gépek, például az Enola Gay is, amely végül ledobta az atombombát Hirosimára 1945 augusztusában.

Egy sor másik gép fejlesztése mellett ebbõl a projektbõl nõtt ki 1938-ban a 307 Stratoliner, mely a világ elsõ, mesterségesen fenntartott kabinnyomású utasszállítója volt, mely lehetõvé tette, hogy a gép nagy magasságokban, a legtöbb idõjárási viszontagság felett, 6000 méteres magasságon repülve távolabbi célpontokat is gyorsabban és olcsóbban érjen el. Ezt olvasva nem meglepõ, hogy a 307-es alapját a B–17-es bombázó adta, a két típus számos kisebb és nagyobb részletben megegyezett, például a szárnyak a farok és a motorok ugyanolyanok voltak.
(Fotó: Universal History Archive/UIG / Gettty Images)
A Boeing 377-es Stratocruiser elsõ példánya a levegõben

A háború vége azonban elég komoly feladat elé állította a céget, hiszen a megcsappant megrendelés miatt hetvenezer munkást (akiknek mintegy fele nõ volt) kellett elbocsátaniuk. Hiába próbáltak utasszállítóvá átalakított bombázókkal, mint például a B–29-esre épülõ 377-es Stratocruiserrel piacot nyerni, nem volt annyi munka, mint a háborús nyomás alatt. A Stratocruiser azért nem tûnt el teljesen, az arra alapozott KC–97-es a katonai légi utántöltés alapmodelljévé vált.

(Fotó: R. Gates / Europress / Getty)
A Stratocruiser volt az elsõ, Nagy-Britannia és az USA között közlekedõ légi járat. Az éjszakai járaton kevesebben fértek el, ez a kép azt is megmutatja, miért.
(Fotó: Bettmann / Getty Images)
Az ötvenes években a B–52-es óriásbombázó kifejlesztése és a 707-es utasszállító bemutatása érdemel említést. A 707-es volt az USA válasza a francia, brit és szovjet utasszállítókra. A négy hajtómûves, 156 férõhelyes gép maga mögé utasította a De Havilland Cometet és a Tu–104-est is, a Boeing világszinten is vezetõ utasszállító-gyártó maradt. A képen egy B–52-es gép látszik, illetve a riasztott legénység tagjai, akik épp loholnak a gép bejáratai felé.
(Fotó: ullstein bild / Europress / Getty)
A hatvanas évek elején indult a Boeing egyik legnagyobb ûripari sikere is: a cég gyártotta a Saturn V-ös óriásrakéta elsõ fokozatát, így az Apollo-küldetések részben a Boeing miatt jutottak el oda, ahová szánták õket.

Az S-IC jelû elsõ fokozat 2 ezer tonnás volt, és az Apollo-küldetések elsõ 61 kilométerében kapott csak szerepet, 151 másodperces mûködésük mégis döntõ fontosságú volt minden misszió során. A képen az egyik gyorsítófokozat szállítása látszik, egy 377-es Boeingbe pakolják az óriási rakétadarabot. Ilyenkor még nem 22 ezer tonna volt, csak a start elõtt tankolták tele üzemanyaggal, ami a tömeg jó 90 százalékát adta.
(Fotó: Keystone-France / Europress / Getty)
A hatvanas években tervezett és gyártani kezdett 737-es Boeing a világ legnépszerûbb utasszállítója. Az összes változatát figyelembe véve több mint kilencezer darabot gyártottak le belõle, és több mint négyezer elõrendelés vár a sorára.
(Fotó: Bettmann / Getty Images)
1966-ban kezdõdött el a 747-es Jumbo jet fejlesztése, de ez nagyban eltért a korábbi munkáktól. Eleve, a gyár késõbbi jövõje múlt azon, mekkora sikert ér el az óriási utasszállító, így nemcsak a gépet kellett megépíteni, de azt a gyárközpontot is, amely kiszolgálta a remélt igényeket. A Washington állambeli Everettben felhúzott óriási épület sok-sok rekordot tart még ma is, negyven futballpályányi méretével légköbméterben nézve a világ legnagyobb épülete még ma is, összesen 13,4 millió köbméternyi hely van benne. Szükség is van rá, hiszen 1968 óta folyamatos a gyártás, a 747-es után a 767, 777 és 787 modellek is itt készülnek.
(Fotó: Bill Wunsch / Europress / Getty)
A hatalmas gyár és a kiváló repülõ azonban nem jelentette, hogy a Boeingnek minden jól megy majd. A hetvenes évek elég nehezen indult, szép lassan lecsengett a vietnami háború (ahol az óriási B–52-esekre volt nagy igény), az ûrverseny is egy másik sebességben folytatódott, ráadásul a cég 2 milliárd dolláros hitelbõl fejlesztette a jövõ zálogának tartott 747-est. A fejlesztés azonban hónapokat csúszott a hajtómûvek miatt, végül aztán a gép azért hozta, amit a tervezõi elvártak a konstrukciótól: rengeteget adtak el belõle, bizonyos fejlesztett változatát a mai napig gyártják, és nagyságrendileg átszabta mindazt, amit a kényelmes repülésrõl gondolnak ma az utazók.
(Fotó: AFP)
Az elsõ 747-es kigurul az everetti gyárból 1968 szeptemberében

A gyárról rengeteg legenda kering, ezek egy része igaz, más részük nem. Igaz például, hogy 30 ezer ember dolgozik folyamatosan, három mûszakra szétosztva, és az is igaz, hogy a gyárban nincs légkondi: ha hideg van, az egymillió lámpa felmelegíti a levegõt, ha meleg van, kinyitják az óriási hangárajtókat, és átszellõztetik a helyet. Mivel Seattle közelében amúgy sincsenek nagy melegek, ennél több nem is nagyon kell. Nem igaz viszont az az elég közismert állítás, hogy a csarnok olyan hatalmas, hogy saját idõjárása van, és néha csak úgy nekiáll esni az esõ. Az viszont igaz, hogy a levegõkeringtetõ berendezések beszerelése elõtt valóban képzõdtek felhõk a félkész csarnok plafonja körül – ezek aztán természetesen eltûntek, ahogy a levegõ mozgatását megoldották a készítõk.
(Fotó: AFP)
Az elsõ, New York és London között közlekedõ 747-es járat személyzete 1970. január 30-án.
(Fotó: AFP)
A Boeing 747-es sem mindenható: ezen az 1998-as képen épp Hongkongban veszteglõ példány például hiába tudta volna elvinni az árut, a reptér számítógépes rendszere leállt, a logisztika lehalt, a húszmilliárd dolláros reptérrõl átmenetileg vissza kellett váltani a régi, leváltani kívánt reptérre.
(Fotó: Peter Parks / AFP)
A Boeing és a Lockheed többször is megütközött az USA vadászgépes tenderein, és általában a Lockheed szokott nyerni. A képen is látható, X–32-es Boeing-modellel szemben a Lockheed X–35-öse nyert, azt ma F–35-ösként ismerjük, pár évvel korábban pedig egy másik Boeing-pályázat, az Advanced Tactical Fighter maradt alul az F–22 Raptorral szemben.
(Fotó: Boris Yaro/Los Angeles Times / Getty Images)
A 2001. szeptember 11-i terrortámadások során eltérített négy gép mindegyike Boeing volt: két 767-es csapódott a Világkereskedelmi Központ tornyaiba, egy 757-es a Pentagonba, és az is 757-es volt, amelyik az utasok hõsiessége miatt a pennsylvaniai mezõbe csapódott.
(Fotó: Seth Mcallister / AFP)
A KC–97-es mellett más gépekbõl is lett katonai légi utántöltõ: ezen a képen például egy 707-es tölt újra egy F/A–18-ast valahol Ausztrália felett.
(Fotó: AFP)
A hatvanas években aztán jöttek az újabb sikerek. A Boeing 1960-ban megvásárolta a Vertol Aircraft nevû céget, így már náluk készült el az elsõ CH–47 Chinook, a kétrotoros gép egyike a legismertebb típusoknak, és a mai napig használatban van. 1963-ban állt szolgálatba az elsõ 727-es Boeing, ez a típus volt az elsõ utasszállító, amelybõl ezret is eladtak a különbözõ légitársaságoknak (aztán késõbb ez volt az elsõ típus, amelybõl 1500-nál is több fogyott).
(Fotó: Luke Frazza / AFP)
C–17-es Loadmasterek állnak a Boeing kaliforniai gyárának kifutóján. A gépbõl összesen 276 darab készült, a képen látható gyárat aztán be is zárták, a szerelõüzem részegységeit elárverezték, mintegy 2200 ember veszítette el a munkáját.
(Fotó: Saul Loeb / AFP)
Természetesen az amerikai elnök gépe, az Air Force One is egy Boeing, most épp egy 747-es. A kiöregedett gépek pótlása már folyamatban van, a versenyben egy darabig az Airbus óriási A380-asa is jól állt, aztán 2015 elején bejelentették, hogy a 747-es ma is gyártott, legfrissebb, 8-as változata lesz a következõ elnöki különgép. A kép amúgy 2012-ben készült, Barack Obama kampánykörútján, a Seattle melletti Boeing Field felett.
(Fotó: Saul Loeb / AFP)
A hatvanas évek elején indult a Boeing egyik legnagyobb ûripari sikere is: a cég gyártotta a Saturn V-ös óriásrakéta elsõ fokozatát, így az Apollo-küldetések részben a Boeing miatt jutottak el oda, ahová szánták õket. A Boeing késõbb az ûrsikló fejlesztésében és gyártásában is óriási szerepet vállalt, és az ûriparban ma is jelentõs szereplõnek számítanak. Egyebek mellett például a Boeing az egyik cég, amely a NASA-tól szerzõdést kapott a Nemzetközi Ûrállomás ellátmányának ûrfuvarozására (a SpaceX a másik, érdekes lenne valahogy elolvasni az õ századik születésnapjukra születõ cikkeket már ma). Az ûrsiklókat általában egy módosított 747-es Boeinggel szállították vissza a starthelyre, ha nem ott szálltak le a visszatéréskor. A képen is valami ilyesmi van, csak épp nem a következõ starthelyre vitték az Endeavourt 2012 szeptemberében, hanem végsõ helyére, a kaliforniai ûrmúzeumba.
(Fotó: Joe Klamar / AFP)
Az egyik legfrissebb modell, a 787-es pilótafülkéje maga a megtestesült sci-fi. Az ember nem is gondolná, mennyi gond volt a repülõvel, pedig elég rémisztõ hírek jöttek egy idõben a kigyulladó lítiumos akkumulátorokról, szivárgó üzemanyagról és más, mûködés közben elõkerülõ hibákról. A típus ezek ellenére is komoly sikereket ér el a mai napig, persze sokat köszönhetnek az Airbusnak is, akik az A380-ast és az A350-est sújtó csúszásokkal piacot hagytak a 787-esnek.
(Fotó: Kevork Djansezian / Europress / Getty)
A képen a jövõ egy szelete látszik, a Qatar Airways egyik 787-es Dreamlinerének belsõ terérõl készített fényképen. A 100 éves Boeing mára évente 90 milliárd dollárosnál is nagyobb forgalmat bonyolít, és az utasszállítók piaca mellett komoly hadi- és ûripari érdekeltségei is vannak. Elég szép fejlõdés ez pár házibarkács alkatrészhez képest, vagy ha azt vesszük, hogy William Boeing tízezer dollárért adta el az elsõ, saját készítésû repülõgépét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!