2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Óriási jelentõségû pert nyert a MicrosoftForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-18 15:00:13
Címkék: Bihari hírek
Személyiségi jogi és adatvédelmi szempontból nagyon komoly jelentõségû pert nyert meg a Microsoft az amerikai igazságügy-minisztérium ellen. A bíróság kimondta, hogy az állam nem kényszerítheti a céget, hogy az amerikai hatóságoknak hozzáférést biztosítson a külföldön levõ szervereihez. Ez minden egyes felhõszolgáltató (vagyis nagyjából minden nagyobb online cég) számára fontos precedens lehet, ami a felhasználóik adatait védi az állami ügynökségektõl.

A konkrét esetben egy drogügyben folyó nyomozáshoz lett volna szükség olyan adatokra, amik a Microsoft egyik Írországban levõ szerverén vannak. A cég megtagadta a hozzáférést, a minisztérium perelt, és vesztett (viszont valószínûleg fellebbezni fog, és a legfelsõbb bíróságig megy az üggyel).

Az ügyben több konkurens cég is kiállt a Microsoft mellett, például az Amazon, a Cisco, sõt az õsellenség Apple is. Az ítélet után azt nyilatkozták, ez nagy gyõzelem a személyes adatok védelme szempontjából, mivel a globális cégek felhasználói így biztosak lehetnek benne, hogy csak a saját országuk hatóságainak kell felelniük. A konkrét esetben az amerikai hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk egy európai állampolgár digitális jogait.

Az ellenoldalon azonban egyre hangosabbak azok az aggályok, amelyek szerint a felhõszolgáltatások és a titkosító technológiák bûnözõk számára nyújtanak biztonságos búvóhelyet az interneten. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy ideje lenne a vonatkozó amerikai törvényt modernizálni, ugyanis annak alapjai 1986-ra datálódnak, amikor a törvényalkotó még el sem tudott képzelni olyan adatvédelmi helyzeteket és konfliktusokat, amelyek ma mindennaposak az interneten.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!