2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Kínaiak kaphatják meg a Rác fürdõtForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-22 17:21:07
Címkék: Bihari hírek
Kínaiak vihetik a fõváros legexkluzívabb fürdõjét, a Rác fürdõt. A Napi.hu hírei szerint az ennél pontosabban nem ismert kínai befektetõk már a vételárat  is letétbe helyezték, csak a fõvárostól függ, hogy mikor akarja odaadni nekik az egyik legszebb magyart fürdõt.

A 2011-re 11 milliárdból teljesen felújított, de az utóbbi hat évben viszont különbözõ viták miatt zárva tartó fürdõ és a mellette lévõ   67 szobás hotel azóta kitartóan rohad, jelentõsebb méretû felújítással lehetne újra használhatóvá tenni. A kínaiak a hotelre is pályáznak egyébként.

A korábbi magánbefektetõ cégek a fõvárossal közösen végezték a felújítást, jelentõsebb részben MFB-hitelbõl és széchenyi-terves állami pénzekbõl. De a fõváros szerint ezek a magáncégek 600 millióval még tartoznak nekik, ezért tavaly elindították a felszámolásukat, ami még tovább bonyodalmakhoz is vezethet.
Elég egyedi volt a víz

Evlija Cselebi, az 1600-as évek nagy utazójának leírásából maradt meg a Rác fürdõ vizérõl, hogy "ha valakinek az orrvérzése nem akar megszûnni, ebbõl a vízbõl az orrába cseppentenek úgy, hogy egészen az agyáig menjen, s a fenséges isten parancsából orrvérzése leáll".

Szintén Cselebi szerint ha fiatal lány orrába cseppentenek a vízbõl, akkor meg lehet állapítani, szûz-e: ha tüsszent jókedvûen, akkor igen, ha illedelmesen szellent, akkor nem.

Végül Cselebi arról is beszámol, hogy e hévíz iszapját már XVI. században epilálásra használták a nõk: „ha nõiességük helyére és ezüst testükre kennek, mindenféle szõrtelenítõszernél jobban tisztává teszi méhük kijáratának kapuját, s azon a helyen egyetlen szõrszálat sem hagy, így az alsó kapuk olyanok lesznek, mint a csillogó kristály.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!