2024. június 17. Hétfő, Laura, Alida.
 
Napi négy tanórát javasol az alsósoknak a pedagóguskarForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-10 10:09:46
Címkék: Bihari hírek
Csökkenteni kell az általános iskolás gyerekek óraszámát, ebben egyetért a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK), az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI), a Magyar Tudományos Akadémia és a pszichológusszakma is - írta a Magyar Idõk.

Horváth Péter, az NPK elnöke azt mondta, hogy ennek részeként legalább az elsõ és második osztályosoknak javasolni fogják a napi négy óra bevezetését az iskolákban az új Nemzeti alaptantervben (NAT).

A NAT módosításán elsõsorban az akadémia munkacsoportja dolgozik, az anyagot a szakma, így a pedagógustársadalom, a tantestületek is véleményezik majd. Arról nem beszélt a pedagóguskar elnöke, hogy mit csinálnának a gyerekek a négy tanóra után, de feltehetõen ezt az idõt is tölthetnék az iskolában, csak nem tanórák keretében oktatnák õket.

Fotó: Komka Péter / MTI

Horváth Péter felhívta a figyelmet arra is: az OFI már a nyáron olyan kerettanterveket dolgoz ki, amelyek az átmeneti idõszakban - az új NAT 2018-as hatálybalépéséig - csökkentik a tanulói terheket. Ezek kialakításánál a fõ szempont, hogy a tanárok nagyobb szabadságot kapjanak a helyi oktatásban. A tananyag például úgy módosul, hogy a tanórák 45 helyett 30 percesek lehetnek. A változásokról Palkovics László oktatási államtitkár is beszélt korábban az Indexnek adott interjújában.

A testület elnöke szerint a nagyobb önállóság egyben nagyobb felelõsség is, amivel a pedagógustársadalom presztízse is nõhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!