2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Porcelánháború: megszüntették a Zsolnay felszámolásátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-11 10:01:47
Címkék: Bihari hírek
A Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást - derült ki a cég szerdai közleményébõl.

A döntést néhány nappal azután közölték, hogy a cég kifizette félmilliárdos tartozását, amelyet még a 2000-es évek elején szedett össze. Az adósság rendezése miatt a törvényszék úgy ítélte meg, hogy nem állapítható meg a Zsolnay fizetésképtelensége és nem rendelhetõ el felszámolás.

A felszámolás megszüntetése elég jelentõs gyõzelem a Zsolnay svájci tulaja számára a pécsi önkormányzattal szemben a márkanévért és a porcelánmanufaktúráért folyó viaskodásban, amelyrõl itt írtunk bõvebben.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy
a Zsolnay hosszú ideje komoly pénzügyi gondban van,
ezért az önkormányzat pár éve eladta egy svájci állampolgárságú, de évtizedek óta Magyarországon élõ és bizniszelõ vállalkozónak, Bachar Najarinak,
õ azonban az önkormányzat elvárásaival ellentétben nem tõkésítette fel a céget,
ezért tart köztük a háború.
Az önkormányzat alapított egy új céget, a Ledina Kerámia Kft.-t, ezzel akarja gyakorlatilag kihúzni a Zsolnayt Bachar Najari alól, átcsábítják a dolgozókat és a márkanevet is meg akarják szerezni,
de õ nem adja.

Cséplõ Petra a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke és férje a szír-svájci Bachar Najari
Fotó: Kallos Bea

A felszámolást egyébként a WHB Vagyonkezelõ Kft. kezdeményezte. A Zsolnay-gyár még a 2000-es évek elején halmozott fel komolyabb hiteleket a Magyar Fejlesztési Banknél, amelyet idén megvásárolt az építõipari projektekkel foglalkozó, többek között a Várkert Bazár felújítását is végzõ West Hungária Bau cégcsoport vagyonkezelõje.

A Zsolnay helyzetét ismerõk már a Zsolnay következõ potenciális tulajdonosaként beszéltek a Paár Attila tulajdonában lévõ építõipari vállalatról, de egyelõre a hatalomátvétel biztos nem jön össze. legalábbis nem bírósági úton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!