2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Százezreket spórolhatnak a volt árfolyamgátasokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-11 10:50:21
Címkék: Bihari hírek
A devizahiteles elszámolás és a forintosítás ugyan csökkentette az árfolyamgátas adósok tartozását és kamatszintjét, ám az eredeti árfolyamgátas szerzõdési periódust követõen akár 15 százalékkal is emelkedhetnek a törlesztõrészletek. Ennek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank most arra figyelmezteti az érintetteket, hogy a magasabb törlesztõrészlet önkéntes vállalásával jelentõs késõbbi terhektõl mentesülhetnek, amin százezreket sprólhatnak.

Röviden arról van szó, hogy
a forintosítással érintett, korábbi árfolyamgátas deviza alapú jelzáloghitel-szerzõdéseknél a törlesztõrészlet 2015 februárjától (azaz a forintosítás utántól) nem haladhatja meg a januári törlesztés mértékét.
A korlát – a kamatváltozás vagy kombinált hitel hatásait nem számítva – az árfolyamgát kezdetétõl 60 hónapig érvényes.
Viszont a 60 hónap lejárta után meg kell kezdeniük a gyûjtõszámlán felhalmozott tartozás fizetését, ami a törlesztõrészletek – törvény szerint szabályozott - növekedését vonja magával.

Ez elvileg teljesen jól hangzik, csak hosszabb távon elég bajos lehet.
Ugyanis a forintosítás velejárója, hogy a döntõen svájci frank alapú jelzáloghitelek tartozását 256,47 forint/svájci frank árfolyamon váltották át, ami jóval több, mint az árfolyamgát bevezetésekor elrendelt 180 forintos árfolyam.
Pont emiatt a forintosításkor úgy vezették be a törlesztési korlátot, hogy az új havi részlet nem haladhatja meg a korábbi árfolyamgátas, 180 forintos svájci frank árfolyamon számított törlesztõrészlet mértékét.
Viszont a két árfolyam különbségébõl eredõen törlesztési különbözet keletkezik, amelyet a bankok nyilvántartanak.
Az így keletkezõ különbözetek a nem esedékes követelésrészekkel megegyezõ módon kamatoznak. Tehát a törlesztõ ugyan alacsony, de folyamatosan jelentõsen kamatozik, tehát adott esetben növekszik a tartozás.
A havi törlesztés mértékét az árfolyamgát lejártát követõen a bankok a jogszabály alapján legföljebb 15 százalékkal növelhetik majd meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidõt meg is növelhetik az adós (vagy legfiatalabb adóstársa) 75. életévének betöltéséig.
De minél hosszabb viszont a futamidõ, az adósnak összességében annál nagyobb összeget kellene fizetnie kamatként ugyanazon hitel kapcsán.
Az MNB ezért ajánlja azt a törvényi lehetõséget, hogy az érintett adósok – ha anyagilag megtehetik – a 60 hónapos periódus alatt kezdeményezzék pénzügyi intézményüknél szerzõdésük módosítását, és vállalják magasabb törlesztõrészlet fizetését.
Így most ugyan többet kell fizetniük, de a 60. hónap lejárta után nem szakad majd a nyakukba egy még nagyobb teher.

E lépés kétségtelenül a havi törlesztés átmeneti növekedésével, illetve esetlegesen szerzõdésmódosítási díj megfizetésével jár (törvény adta kedvezmény viszont, hogy a módosítást nem kell közjegyzõi okiratba foglalni, tehát ennek nincs költsége). Cserébe azonban az árfolyamgát 60. hónapja után az adósok elkerülhetik a törlesztõrészletek jelentõsebb emelkedését, továbbá a futamidõ kitolódásának kockázatát. Terheiket tovább enyhíti, hogy a forintosítás óta eltelt idõszakban mérséklõdhettek meglévõ jelzáloghitelszerzõdéseik kamatai, s így törlesztésük is - írta az MNB.

Az MNB Fogyasztóvédelmi honlapján részletes tájékoztatót tett közzé, amelyen keresztül tájékozódhatnak az érintett (volt) árfolyamgátas fogyasztók a magasabb törlesztõrészlet vállalásának, illetve a hitel elõtörlesztésének lehetõségérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!