2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Beütött a brexit: kevésbé éri meg Angliában dolgozniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-18 10:29:48
Címkék: Bihari hírek
A Brexit miatt gyengülõ font és a várhatóan emelkedõ munkanélküliség miatt a következõ idõszakban erõteljesen csökkenhet a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak száma - írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Portfolió. Az üzleti lapnak nyilatkozó szakértõk szerint ugyanakkor a brit egyetemek profitálhatnak a helyzetbõl, a korábbinál is több nemzetközi diákot csábíthatnak magukhoz.

A brit fizetõeszköz az utóbbi három hónapban a dollárral szemben tíz százalékkal, az euróval szemben pedig 9,5 százalékkal zuhant. Ráadásul sok elemzõ szerint a folyamatnak még messze van a vége, további fontgyengülésre lehet számítani a következõ idõszakban.

Az angol deviza gyengülése érzékenyen érinti a Nagy-Britanniában dolgozó bevándorlókat is, hiszen ezeknek jelentõs része rendszeresen, például havonta utal haza bizonyos összeget a rokonoknak. Ez az összeg pedig a font gyengülése miatt egyre kevesebb, ami sok esetben komoly döntés elé állíthatja az érintett munkavállalókat, hiszen vagy több fontot kell hazaküldenie, vagy az otthoniaknak kell hozzászokni, hogy kevesebb pénz érkezik.

A tíz legjelentõsebb hazautalási célország között a negyedik Lengyelország, a tizedik pedig Magyarország; a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai EU-tagállam esetében Németország után nagy-Britannia a hazautalt jövedelmek második legjelentõsebb forrása. A Világbank adatai szerint Magyarország a GDP nagyjából 3,5 százalékának megfelelõ összeghez jutott a külföldön dolgozóktól, de Lettország esetében a hazautalás megközelítette a nemzeti össztermék 6 százalékát.

Több szakértõ is arra számít, hogy a font gyengülése és a várhatóan emelkedõ brit munkanélküliség miatt egyre kevesebb kelet-európai megy majd Nagy-Britanniába dolgozni és egyre több ott élõ fontolja majd meg, hogy elhagyja az országot.

Persze abból, hogy a kelet-európaiak elhagyják Nagy-Britanniát egyáltalán nem következik, hogy hazaköltöznek. Esélyesebb, hogy más külföldi célországot keresnek, melynek egészségesebb a gazdasága és erõsebb a devizája. - idézi a Financial Timest a Portfolió.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!