2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Felfüggesztik a VW Golf gyártásátForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-22 12:05:04
Címkék: Bihari hírek
A Volkswagen hétfõn legkevesebb egy teljes hétre felüfggeszti Európa legnépszerûbb autómodelljének, a Golfnak a gyártását wolfsburgi üzemében; a dolgozókat kényszerszabadságra küldték. A dolog hátterében beszállítókkal szembeni viták állnak.

A VW és két kisebb Szászország tartományi beszállító, a Car Trim és az ES Automobilguss vitája érint két másik németországi VW-üzemet, az emdeni és a kasseli gyárat is. Összesen 20 ezer dolgozót kell kényszerszabadságra küldeni. Az UBS svájci bank elemzõi szerint a dízelbotrány miatt eleve nehéz helyzetben lévõ VW-nek legkevesebb 100 millió eurós vesztesége keletkezhet a leállás miatt - írja a Napi.hu.

A VW és a két beszállító konfliktusáról egyik fél sem közölt részleteket. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung címû lap szerint a vita abból fakad, hogy megállapodást kötöttek egy új üléshuzat kifejlesztésérõl, de a VW kiszállt a projektbõl, és nem tudtak megegyezni, hogy mennyi pénz jár a Preventnek a már elvégzett munkákért, ezért a cégcsoport felfüggesztette a még érvényes beszállítói szerzõdések teljesítését.

A VW bírósághoz fordult. A braunschweigi tartományi bíróság az autógyártó javára döntött, határozata szerint a beszállítók kötelesek teljesíteni a szerzõdéseket, a megrendelõ pedig akár végre is hajthatja a végzést, vagyis a beszállítók telephelyein lefoglalhatja és elszállíthatja az üléshuzatokat és a sebességváltó-alkatrészeket.

Ez ágazati szakértõk szerint példa nélküli eljárás lenne a német autógyártás történetében.

A VW és a beszállítók konfliktusa valószínûleg abban gyökerezik, hogy a VW minden eszközzel igyekszik csökkenteni a Volkswagen márkájú modellek fejlesztési és gyártási költségeit, mert egyre kevésbé jövedelmezõek. A CAR egy korábban a Handelsblatt címû üzleti lapban ismertetett tanulmányában kimutatta, hogy a VW az idei elsõ fél évben mindössze 375 eurót keresett egy-egy Volkswagenen, ami 1,7 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredmény, míg egy Skoda márkájú autó 1589 eurót termelt a csoportnak, ami 9,6 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredményt jelent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!