2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
A Kúriához fordult a Kúria, hogy tovább titkolózhasson a devizahiteles döntésrõlForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-08-31 16:01:45
Címkék: Bihari hírek
Érdekes jogi helyzetbe keveredett a Kúria a devizahitel-szerzõdések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozata miatt, amirõl a Népszabadság ír szerdai számában. Mielõtt a Kúria meghozta a jogegységi határozatát arról, hogy akkor most lehet-e perelni a bankokat  devizahitelek miatt, vagy sem,  véleményeket kért többek között a jegybanktól, az NGM-tõl, a bankszövetségtõl és civil szervezetektõl. Ezeket viszont nem szeretné kiadni, pedig a devizahitelesek pert nyertek a Kúria ellen, így ki kellene adnia.

A per önmagában is elég izgalmas volt: a felperes kérésének, hogy megismerhesse a véleményeket, amik alapján  elõbb a Kúria a határozatát hozta, helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsõfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a helyzet, a Fõvárosi Ítélõtábla jogerõsen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek. Az alperes, vagyis a Kúria viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerõs határozat végrehajtásának felfüggesztését.
Kúria kérelmét viszont pont a Kúriának kell elbírálnia.

A felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselõ Karsai Dániel ügyvéd szerint a helyzet elég pikáns, ebben a helyzetben viszont mást nem tehetnek, mint hogy bíznak benne, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni. Ha nem, akkor az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!