2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Tarol a politikushitel LengyelországbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-01 19:00:03
Címkék: Bihari hírek
Egészen különleges innováció Lengyelországban a politikushitel parlamenti képviselõknek és családtagjaiknak, aminél tilos megkérdezni, hogy ki mennyit kapott, és ha a parlament marsallja úgy dönt, akkor nem is kell visszafizetnie a kérelmezõnek. A mi ügyeinkhez képest mégis kismiskák a lengyel képviselõk, egy év alatt alig 300 milliót markoltak így fel.

Lengyelországban létezik egy szociális hitel jelenlegi és volt parlamenti képviselõknek és családtagjaiknak, amit arra használnak, amire akarnak, és a ha kérelmezik, akkor nem is kell feltétlenül visszafizetni. Ezt külön alapból finanszírozza a lengyel állam, tavaly október óta nagyjából 292 millió forintnyi zlotyit osztottak így ki, hivatkozik a Napi.hu a Gazeta.pl-re.

Igazából azt sem lehet megtudni, hogy ki mennyit kapott, a képviselõk "magánéletének védelme miatt". Például lakásfelújításra 3-4 százalékos kamattal kapnak mostanában ilyen hitelt a képviselõk és rokonaik.

Teljesen nyíltan be is vallják, hogy ennek semmi köze a képviselõk munkájához, azaz pontosabban a szejm, a lengyel parlament alsóházának kancelláriája szerint "a közfunkció végrehajtásával, amelyet egy adott képviselõ ellát nincs kapcsolatban. A szociális biztosítás ugyanis a parlamenti képviselõk személyes céljaira használható fel, nem pedig a képviselõi kötelezettségek jogszabályban meghatározott végrehajtására."

Annyi korlátozás van, hogy volt képviselõk és rokonaik csak aprópénzt kaphatnak, forintban nagyjából 160 ezret kérhetnek. Viszont mindezeket nem is kell feltétlenül visszafizetni, mivel ha valaki ír egy motivációs levelet errõl a szejm marsalljának, akkor õ dönthet úgy, hogy elengedi az állam a képviselõ tartozását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!