2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Szinte biztos, hogy csúszni fog az online kasszák kiterjesztéseForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-02 18:43:07
Címkék: Bihari hírek
Óriási késésben vannak az online pénztárgép beszerzésében a vállalkozók, akiket újonnan köteleztek erre – derül ki a NAV adataiból, amiket a Világgazdaság kérdésére adtak ki. Nagyon úgy tûnik, hogy nem fog sikerülni az október 1-jei határidõ betartása.

Az autó- és motorszervizek, a tisztítási szolgáltatók, a plasztikai sebészetek és a táncterem- vagy diszkóüzemeltetõk eddig összesen 1515 olyan üzembehelyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének. A hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett, ami azt jelenti: a bevezetés elõtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk tett lépéseket az online pénztárgép beszerzése érdekében.

A másik probléma, ami megakasztja a folyamatot, a szükséges szerkezetek hiánya: egyszerûen nem lehet még kapni olyan online kasszát, ami megfelelne az új elõírásoknak. Ebben az ügyben a szereplõk egymásra mutogatnak: a forgalmazók szerint a NAV bocsátotta késõn rendelkezésre azokat az elõírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy a piaci szereplõk késlekednek.

Mindenesetre ilyen körülmények között erõsen kétséges, hogy kerülhet-e a törvényben meghatározott október 1-jei idõpontig minden szükséges helyre online kassza. A Vg számításai szerint ha ma megkapná az engedélyt az elsõ fejlesztés (és pont ezekbõl a gépekbõl lenne is 18-20 ezer egybõl a raktáron), akkor is napi 900 kasszát, vagyis 10 órás munkanapokkal számolva is óránként 90 gépet kellene kiszórni a vállalkozásokhoz.

Miután a gépek eladása nem öt perc – a beüzemelés, megszemélyesítés és regisztráció meg a betanítás miatt egy mobiltelefon eladásának idejével minimum számolni kell –, ehhez hatalmas disztribúciós hálózatra volna szükség, de ez jelenleg nem áll rendelkezésre. Az érintett kör annyit tehet, hogy igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa a NAV felé, minden tõle telhetõt megtett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!