2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A diákok 40 százaléka dolgozikForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-02 19:15:48
Címkék: Bihari hírek
Míg a korábbi években a diákoknak mintegy tíz százaléka vállalt valamilyen munkát, ez az arány jelenleg nagyjából negyven százalék - idézi pénteki számában a Népszabadság Simon Balázst, a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítõ DiákÉSZ fõtitkárát. A lap hangsúlyozza, hogy ezzel párhuzamosan az órabérek is növekedésnek indultak.

A cikk szerint az arány növekedése nem jelenti azt, hogy többen dolgoznának, ugyanis a diákok száma csökkent, ráadásul a felsõoktatási intézményekben megszigorodtak a jelenléti szabályok, vagyis kevesebb lett a munkára fordítható szabadidõ is.

Kott Zoltán, a Meló-Diák igazgatósági tagja úgy becsülte, hogy a nyári hónapokban jellemzõen harminc százalékkal többen dolgoznak, pedig az év más idõszakaiban is lenne igény a diákmunkára.

Az iskolaszövetkezetek felmérései szerint így is évente 130 ezren végeznek hosszabb-rövidebb ideig valamilyen munkát, a megrendelõk száma pedig folyamatosan gyarapszik. Ezzel párhuzamosan körülbelül egy éve kezdtek nõni az órabérek. Amíg korábban szerencsésnek mondhatta magát, aki minimálbér körüli óradíjért el tudott helyezkedni, jelenleg a kevésbé jól fizetõ térségekben is 630-640 vagy ezek fölötti összeg a diákmunkások óradíja. Budapesten pedig 740-750 forint alatt garantáltan nem találnak diákmunkásokat a cégek - derül ki a cikkbõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!