2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Eltávolítják a Feneketlen-tóból a nem õshonos teknõsöketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-02 19:47:33
Címkék: Bihari hírek
Eltávolítják a Feneketlen-tóból, majd a Fõvárosi Állat- és Növénykertben helyezik el a tóban elterjedt nem õshonos teknõsöket - írja az MTI.  A tó üzemeltetõje, a FÕKERT Nonprofit Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltû- és Hüllõvédelmi Szakosztályával együtt végzi az állatok kifogását.

A fõként megunt háziállatként kikerülõ, nem õshonos teknõsök közül a vörös- és sárgafülû ékszerteknõsök áttelelnek és néhol szaporodnak is a magyarországi vizekben.

Halpern Bálint, a projekt vezetõje szerint már kihelyezték a teknõsök elfogására szolgáló csapdákat, amiket idõrõl idõre ellenõriznek. Csónakokból is megpróbálják kifogni a vízben úszó állatokat.

Ezek a fajok a Kárpát-medence egyetlen õshonos teknõsének, a mocsári teknõsnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentõsen rontják azok életfeltételeit, ráadásul egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nemcsak a mocsári teknõsöket, hanem más õshonos vízi élõlényeket is.

A vizsgálaton átesett teknõsök az állatkert karanténállomására kerülnek, ahonnan a szükséges karanténidõszak leteltét követõen az egészséges példányok a Nagy-tóba kerülnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!