2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mi lesz az iPhone 7-tel jack dugó nélkül?Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-03 15:58:15
Címkék: Bihari hírek
A berlini IFA vásáron kerestünk választ erre a kérdésre. Elspoilerezzük a választ rögtön az elején röviden: semmi baj nem lesz.

Az Apple állítólag dobja a jack dugót a szeptember 7-én megjelenõ iPhone 7-rõl, hogy ezzel is megspóroljon egy kis helyet a készülék testében. Ez a döntés elõször mindenkit sokkolt.
Fotó: PC Plus Magazine
Hát mi lesz így???

Hiszen ez az egyetlen olyan csatlakozó, ami minden eszközben pontosan ugyanúgy mûködik. És milyen régóta! Az eredeti, teljes méretû jack dugó majdnem 150 éves, és a ma elterjedt 3,5 milliméteres változat is majdnem fél évszázadot átvészelt. Utóbbit a Sony vezette be, és a Walkman megjelenése után vált világszerte népszerûvé.

Az elsõ választ a jack hiányára a bluetooth lehetne, de a rádiós átviteli módszer elég veszteséges, ami a pocsék hangminõség szinonimája. Megjelent ugyan egy bluetooth apt-x nevû szabvány, amit pár eszköz már támogat, de ez megoldás sem lossless (veszteség nélküli), sokkal inkább a less loss (kevesebb veszteség) igaz rá.

A drótnélküli fülesek piacán inkább az egzotikus formák érdekesek. Gondoltunk a gagyin villogó és rémesen szóló kínai bluetooth utcadiszkó-kellékekre, a saját akkuval felszerelt hanghengerekre, de vannak azoknál egy árnyalatnyival kifinomultabb darabok is. Ilyen például az AfterShokz Titanium, amit a fülünkbe se kell benyomni, nemhogy jack aljzatba. Ez a bluetooth sportfüles ugyanis a csontunkat rezegteti meg, és így vezeti át a hangot a dobhártyához. Itt eleve nem a minõség számít, hanem hogy a zene mellett a külvilág zajait is jól halljuk.
Se jack, se füldugó! Így viszont jól halljuk a környezetünket, és ez utcai sportolásnál elõnyös lehet.

Aki kábé háromszázezer forintért vesz magának iPhone 7-et, az majd vesz hozzá egy új fülest is. Nyilván az Apple is kénytelen lesz valamilyen alap fülhallgatót tenni a mobil dobozába. Nagy esély van rá, hogy ez a fülhallgató a Lightning portra fog csatlakozni, mert már most is vannak ilyen fülesek, egész jó minõségûek.
Lightningre csatlakozik a JBL Reflect Aware

Ilyen új füles például a Harman által gyártott JBL Reflect Aware, amely a Lightning portra köthetõ. Ennek a mûködtetéséhez elõbb le kell tölteni egy appot, cserébe viszont az appban tudjuk módosítani a fülhallgató tulajdonságait, és még bizonyos algoritmusai is frissíthetõk. A Lightning port további elõnye, hogy a fülhallgatót ellátja árammal, és ennek hála zajszûrõt (vagy más aktív eszközöket) lehet beleépíteni. A JBL Reflect Aware appjában a zajszûrés mértékét tudjuk kézzel állítani.

Ha mindez nem lenne elég, a JBL-nek van már olyan fejhallgatója, az Everest, amihez sdk-t is kiadtak, így a kísérletezni vágyó programozók széthekkelhetik a benne lévõ szoftvert. Még gyorsulásmérõ is van az Everestben, és a kódolók hozzáférhetnek a fejhallgató zajszûrõ rendszeréhez. Armin Prommersberger, a Harman Lifestyle részlegének mûszaki vezetõje elmondta, hogy
az Everest fejhallgatóban 42 ezer sornyi kód van.

Most már legalább tudjuk, hogy miért keresnek ezek a cégek is egyre több programozót. Mint Prommersberger elmondta, 10 éve csupán egy akusztikai szakértõ és egy gépészmérnök dolgott a fejhallgatók tervezésén, az Everest azonban rajtuk kívül még másfél tucat szoftveresnek is munkát ad.
Felhõbõl szól

A Harman csütörtökön bemutatott még egy modern audiorendszert, amihez egyáltalán nem kell jack dugó. A Playlist sorozatba tartozó hangszórók a Spotify Connect és a Google Cast rendszerek segítségével felcsatlakoznak az otthoni wifire, és onnan közvetlenül tudják lejátszani a dalokat, miközben az online zeneszolgáltatást, a válogatást és léptetést továbbra is a mobilunkon futó app segítségével intézhetjük el.
Felhõzenelejátszó

Ennek a hangszórónak volt az elõfutára a januári CES-en bemutatott Omni sorozat, de az még csak a Google Casttal volt kompatibilis.

Az eddig látottak, vagyis hallottak alapján az iPhone 7 miatt várható változástól nem igazán kell tartani, mert ezáltal rengeteg elõnyös újítás terjedhet el az audio eszközök piacán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!