2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újabb török harckocsik hatoltak be Szíria területéreForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-04 09:23:08
Címkék: Bihari hírek
A török hadsereg mintegy 20 harckocsija hatolt be szíriai területre szombaton a dél-törökországi Kilis tartomány Elbeyli nevû határátkelõje közelében.

A Dogan úgy tudja, hogy a török harckocsik az Ankara támogatását élvezõ szíriai felkelõk, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoport uralta ar-Raj nevû szíriai településre érkeztek meg. A harckocsikonvojhoz páncélozott személyszállítók, illetve fegyvereket és lõszert szállító teherautók is tartoztak.

A konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam nevû dzsihádista szervezet állásait vette tûz alá a török határ mellett fekvõ szíriai település közelében.

Ankara a múlt héten indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadmûveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy megtisztítsa a terrorszervezetektõl, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektõl, a Népvédelmi Egységektõl (YPG), amely a közelmúltban átlépett az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenõrzése alá vonta Manbídzs városát.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelõszervezet páncélozott harci jármûvei a török-szír határ mentén fekvõ Karkamisban augusztus 24-én
Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Dzserablúsz volt az elsõ település, amelyet a szíriai határt augusztus 24-én átlépõ török erõk elfoglaltak az Iszlám Államtól.

A TRT török állami televízió szerint a mostani csapatmozgás az Eufráteszi Pajzs hadmûvelet második fázisát jelentheti, mivel a harckocsik Dzserablúsztól 50 kilométerre nyugatra hatoltak be Szíriába. A határátlépés pontjától 30 kilométerre található al-Bab városa, amely az iszlamisták egyik bástyáját jelenti Észak-Szíriában.

Ankara szerint a szombati csapatmozgás a Dzserablúsz és Azáz városok közötti terület terroristáktól való megtisztítását, illetve az SZSZH délre irányuló elõretörésének támogatását szolgálja.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelõközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az SZSZH-hoz tartozó Hamza Dandár csoport elfoglalta a török határ közelében fekvõ, Arab Ezza nevû települést, és legalább egy másikat is. A török légierõ pénteken bombázta Arab Ezza és el-Gundura településeket.

Ahmed Oszman, a szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport ezredese a nap folyamán bejelentette: új hadmûveletet indítottak ar-Rajtól keletre a dzsihádisták ellen. Hozzáfûzte: offenzívájukat Törökország támogatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!