2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
A nõket jobban érdeklik a technológiai újításokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-04 09:29:32
Címkék: Bihari hírek
A nõk és a technológia viszonya korántsem úgy fest, mint ahogy elsõre gondolnánk, ráadásul számos ellentmondással is találkozhatunk – írja közleményében a Samsung. A cég felmérése szerint a nõk sokkal érdeklõdõbbek a technológiai újítások iránt, jobban is élvezik azok elõnyeit a mindennapokban, mint a férfiak, ugyanakkor többször füllentenek arról, hogy értenek-e egy-egy szakkifejezést, és gyakrabban okoz nekik gondot egy film vagy zene letöltése.

Közkeletû sztereotípia, hogy az új kütyük vagy digitális szolgáltatások inkább a férfiak érdeklõdését keltik fel jobban, õk ezeknek a legfõbb vásárlóközönsége. A Samsung 18 európai országot érintõ, 10 ezer megkérdezett bevonásával készült felmérése viszont árnyalja a képet, és számos különös ellentmondásra világít rá a nõk és a technológia kapcsolatában.
A nõket jobban érdekli és jobban élvezik...

A magyar nõket egészen a 65 év feletti korosztályig jobban érdeklik a technológiai újítások (32 százalék), mint a férfiakat (26 százalék). Ez az adat nagyjából megegyezik az európai átlaggal, annyi különbséggel, hogy ott 55 éves korig érdeklõdõbbek a nõk, utána már a férfiakat izgatja jobban a technológia világa.

Ez összefüggésben van azzal is, hogy bármelyik korosztályt vizsgáljuk is, a nõk nagyobb százalékban válaszolták, hogy az élet minden területén élvezik a technológia vívmányok elõnyeit. A 16-24 éves korosztályban a legszembetûnõbb a különbség, ami a kor elõre haladtával mérséklõdik, de még 65 év felett is kétszer annyi nõ érzi így, mint férfi.

A nõk sokkal jobban félnek attól, hogy nem tudják tartani a lépést a technológiai újdonságokkal, mint a férfiak. 16 és 54 éves kor között háromszor annyi nõ válaszolta azt, hogy úgy érzi, nem tudja nyomon követni a technológiai fejlõdést, mint férfi. Újabb fordulat, hogy 55 év felett viszont már több férfi aggódik emiatt, Európában ez csak 65 éves kor felett következik be.
...de többször kell azt hazudniuk, hogy értik...

Hiába az élénkebb érdeklõdés és az elõnyök nagyobb kihasználása a mindennapokban, a nõk valahogy mégis gyakrabban kényszerülnek füllenteni azzal kapcsolatban, hogy értenek-e bizonyos technológiai szakkifejezéseket. A megkérdezett magyar nõk 11 százaléka mondta, hogy hetente legalább egyszer, de inkább többször elõfordul vele ilyesmi, a férfiak 7 százalékával szemben.

Ennél valamivel rosszabb az arány olyan speciális helyzetben, mint például egy állásinterjú: a megkérdezett magyar nõk 11 százaléka mondta, hogy füllentéssel igyekezett tájékozottnak tûnni ezen a téren, míg a férfiak 5 százaléka került ilyen helyzetbe. Nyugat-európai országokkal összevetve: Belgiumban a férfiaknak és a nõknek is csak 6 százaléka próbálta így leplezni hiányos technológiai ismereteit, Dániában az arány még ennél is kisebb, férfiaknál 3, nõknél 2 százalék. A miénkhez hasonló adatok interjúhelyzetben Bulgáriában jellemzõek még (férfiak 4, nõk 9 százaléka).
...és több gondjuk is akad vele (de csak itthon)

A magyar nõk ötödének gondja támad valamilyen technológiával kapcsolatos mûvelettel. Egy film vagy zene letöltése például 21 százalékukon fogott már ki, míg a férfiaknál ez az arány csak 8 százalék. Nemzetközi szinten mindez hasonló gyakorisággal fordul elõ a két nemmel (Ausztriában a férfiak és nõk 6 százalékának, Hollandiában a férfiak 6, a nõk 7 százalékának okozott ez gondot). Ezen a téren is a bolgárok adatai hasonlítanak a mieinkre leginkább, ahol a nõk 19 százaléka járt már így a férfiak 10 százalékával szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!