2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Jön a sima és az ingyenes alapszámlaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-05 17:57:55
Címkék: Bihari hírek
Új részletekrõl beszélt az NGM-es Hornung Ágnes hétfõn a köztévében az októbertõl elérhetõ alapszámla kapcsán. A múlt hét végi kormányrendelet értelmében a hitelintézeteknek október közepétõl kell biztosítaniuk az úgynevezett alapszámlát, amelynek célja, hogy olyanok is nyissanak bankszámlát, akik szerényebb anyagi lehetõségeik miatt nem tették meg ezt.

A pénzügyekért felelõs államtitkár elmondta, a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja az alapszámla bevezetése, amely a bankváltás egyszerûsítésével és a számladíjak összehasonlíthatóbbá tételével együtt a Magyarországon is érvényesülõ uniós fizetésiszámla-irányelv része. Az unióban kb. minden 10., Magyarországon kb. minden ötödik ember nem rendelkezik bankszámlával, õket szeretnék most felkarolni.

A kormány határozott arról is, hogy
szociális alapon biztosítsák az alapszámla ingyenes igénybevételi lehetõségét is,

az érintett tárcáknak október 31-ig - a jegybank bevonásával - kell kidolgozniuk a rászorultság kritériumait, a számla díjának támogatási feltételeit, legkorábban 2017. január 1-i bevezetéssel.
Alacsony havidíj van, hitelkeret nincs

Az október közepétõl mûködõ alapszámla-szolgáltatásban a fogyasztók számára lehetõvé kell tenni a fizetési számlához kapcsoló valamennyi mûveletet, így a saját fiókokban történõ készpénzbefizetést és -kifizetést, az ATM-ekbõl történõ készpénz-felvételt, az átutalások és rendszeres átutalások teljesítését valamint fogadását, a beszedési megbízás teljesítését és a bankkártyával való fizetést, beleértve az elektronikus fizetést is.

Az alapszámlához nem kapcsolódhat hitelkeret, annak kizárólag egy tulajdonosa lehet. A számla vezetésére vonatkozó keretszerzõdés megkötését nem lehet más pénzügyi, kiegészítõ pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez, valamint - hitelszövetkezet kivételével - a hitelintézetben történõ tagsági részesedés szerzéséhez kötni. A rendeletben foglalt maximális díj havi összege - beleértve a bankkártya éves díjának egy hónapra esõ díját is - nem haladhatja meg az esedékességét megelõzõ év utolsó napján érvényes legkisebb havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát,
ami jelenleg 1575 forint.
Bankkártyahasználat alapszámlával

Ezért a számlatulajdonos forintban valamely magyarországi ATM-bõl
kétszer vehet fel készpénzt, összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben,
vagy a számlavezetõ hitelintézet fiókjában egyszer, legfeljebb ötvenezer forint értékben,
valamint négy átutalási megbízást adhat összesen nem több, mint 100 ezer forint értékben.

Az egyéb díjakat - a bankkártya letiltásának valamint pótlásának díját, az értékhatáron túli készpénzfelvétel valamint átutalási megbízás díját valamint a büntetõ díjakat - szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg a hitelintézetek.

A bankkártyával, az alapszámlára forintban történõ befizetés valamint onnan forintban történõ beszedés után nem lehet külön díjat vagy költséget felszámítani. Az alapszámlát vezetõ banknak a szerzõdés megkötése elõtt tájékoztatnia kell a fogyasztót az alapszámla, valamint a bank által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekrõl is, ideértve használatuk feltételeit, valamint díjukat és költségüket.
Csak kezdõknek

Csak az nyithat alapszámlát, akinek Magyarországon nincs más forintban vezetett fizetési számlája és rendelkezési joga sincs ilyen számla felett. A hitelintézetnek legkésõbb a hiánytalan kérelem kézhezvételét követõ 10 munkanapon belül döntenie a számlanyitásról. Ha jogszabály nem tiltja, tájékoztatnia kell a fogyasztót az esetleges elutasítás indokáról is.

A hitelintézet az alapszámla-szerzõdést kizárólag akkor mondhatja fel, ha a fogyasztó az alapszámlát szándékosan jogellenes célokra vagy nem szerzõdésszerûen használta fel; az alapszámlán 24 hónapon keresztül nem volt fizetési mûvelet; megszûnik az ügyfél jogosultsága az alapszámlára; a számla egyenlege legalább 3 hónapja negatív egyenleget mutat, és az ügyfél felszólítás ellenére sem rendezte azt.
A szolgáltatóknak erre kell figyelni

A fizetési számla váltásának feltételeit meghatározó rendelet október 29-én lép hatályba. E szerint a fogyasztónak a számlaváltást az új szolgáltatónál kell kezdeményeznie írásban. A korábbi számlavezetõ nem utasíthatja vissza a számlaváltási meghatalmazást. A fogyasztó számára lehetõvé kell tenni, hogy meghatározza a munkanapot, amelytõl a megbízásokat az új számláról kell teljesíteni, és a korábbi számlaszerzõdést legkorábban e naptól felmondja.

Az új szolgáltató a megbízás átvételét követõ két munkanapon belül felkéri a korábbit a meghatalmazásban foglalt mûveletek elvégzésére, amelynek öt munkanapon belül meg kell megküldenie az adatokat, illetve a meghatalmazásban megjelölt naptól nem írhatja jóvá a beérkezõ átutalásokat. Ha a fogyasztó fennálló kötelezettségei akadályozzák a számla megszüntetését, arról õt tájékoztatni kell. A régi szolgáltató a meghatalmazásban megadott dátumig nem tilthatja le a bankkártyákat.

Az új számlavezetõ az adatok kézhezvételét követõ öt munkanapon belül rögzíti és a megjelölt naptól kezdõdõen teljesíti a rendszeres átutalási megbízásokat, a számlára ismétlõdõen átutaló feleket és a beszedõket tájékoztatja az új fizetési számláról. A rendelet tartalmaz olyan rendelkezéseket is, amelyek megkönnyítik a számlanyitást más EGT-tagállamokban.

Számlaváltáskor a korábbi és az új szolgáltató kizárólag a tényleges ráfordításaival arányos, ésszerû díjat állapíthat meg, az adatszolgáltatásért a korábbi számlavezetõ nem számíthat fel díjat vagy költséget. Ha a szolgáltató kárt okoz a fogyasztónak, mert nem megfelelõen teljesíti a rendeletben meghatározott kötelezettségeit, köteles megtéríteni a fogyasztó pénzügyi veszteségét, beleértve a díj- és kamatveszteséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!