2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
20 ezer új lakásból lehet majd válogatniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-21 11:46:58
Címkék: Bihari hírek
Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében több mint kétszer annyi, Vas megyében pedig majdnem háromszor annyi új lakás és ház épült az idei elsõ félévben tízezer lakosra vetítve mint a tavalyi év elsõ felében - derül ki az ingatlan.com elemzésébõl, amiben több mint 20 ezer hirdetés adatai alapján vizsgálta az új lakások átlagos négyzetméterárát, és a hivatalos adatok alapján a lakásépítési kedv alakulását.

Az elsõ félévben országos átlagban 3,5 épített lakás és családi ház jutott tízezer lakosra, szemben az egy évvel ezelõtt mért 3,1 lakással: ez több mint 12 százalékos növekedést jelent. Az új lakások piacán szükség is van az építkezésekre, azaz a kínálat bõvülésére, mert a kereslet 24,6 százalékkal nõtt az idei évben.
Vas és Bács-Kiskun is nagyon felpörgött

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint várható volt, hogy jelentõsen növekszik a tízezer lakosra jutó új lakások és családi házak száma. Egyrészt, az új építésû lakások piaca nagyon alacsony szintrõl indult, így látványosak a növekedési adatok, másrészt a lakásépítési kedv a kereslet és az állami lakástámogatási program miatt is felpörgött.

Gyõr-Moson-Sopron megyében 14,4 lakás jutott tízezer emberre, ez messze a legjobb adat az országon belül. A második helyen Vas megye áll a féléves adatok szerint, ahol 7,2 lakóingatlan jutott tízezer emberre. Ebben az összevetésben csak a harmadik Budapest 5,6 lakással. Hajdú-Bihar megyében 3,2 lakásra, Bács-Kiskunban pedig 2,9 lakásra nõtt a tízezer lakosra jutó épített lakások száma az idei év elsõ félévében, ami több mint kétszeres növekedésnek felel meg. Csongrád megye is jól szerepelt: a tavalyi elsõ félévben még csak 3,8 lakás jutott tízezer fõre, az idei elsõ félév végére ez a szám 4,5 lakásra nõtt.

Az idei évben Budapesten, azon belül is a belvárosi vagy ahhoz közeli, illetve a korábban is már népszerû városrészekben (XIII., XI. kerületek) is gombamód kezdtek el megjelenni az új építésû társasházak hirdetései, és némelyik már épülni is.

"A trend, látva a folyamatos elõkészületeket a háttérben a fejlesztõk részérõl, szinte biztosan nem lassul a következõ pár évben, ami nem is csoda, hiszen komoly tömegek állnak sorba egy-egy jó projekt lakásaiért, legyen az befektetési szándék, vagy konkrét költözési igény. Néhol, természetesen befektetési céllal, még ma sem ritka a 2-3 vagy akár még több lakás megvásárlása egy füst alatt. Az árak egy látványos emelkedésen vannak túl, egyes helyeken az elmúlt 1-1,5 évben akár 50%-ot is nõttek. Ennek ellenére az árnövekedés továbbra is kitart a népszerû helyeken, még ha nem is ebben az ütemben" - mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezetõ elemzõje
Mennyi egy négyzetméter?

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Gyõr-Moson-Sopron megyében az új építésû lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 339 ezer forint volt, Vas megyében pedig 318 ezer forintot tett ki. Budapesten jóval magasabb az árszint az új építésû lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra rúgott, Csongrádban pedig 309 ezer forint volt ez az összeg.

Bár az országos átlagos adatok alapján jelentõsen nõtt a tízezer lakosra jutó új ingatlanok száma, az országon belül jelentõsek a különbségek. Hevesben, Borsodban, Nógrádban nem igazán pörögnek az építkezések, ezekben a megyékében mindössze 0,3-0,5 épített lakás jutott tízezer lakosra. A különbséget az okozza, hogy a megyék gazdaságilag különbözõ fejlettségi szinten vannak, ezzel összefüggésben pedig a nettó fizetések is eltérõek, ami nagyban meghatározza, hogy mekkora a lakáspiaci kereslet. Budapesten az átlagos nettó kereset az elsõ félév végén 222 ezer forint volt, Gyõr-Moson-Sopronban 181 ezer forint volt, míg Hevesben, Nógrádban, Borsodban csak 128-154 ezer forintot tett ki.

Az ingatlan.com elõrejelzése szerint 2017 végéig további jelentõs növekedés várható az új építésû lakások piacán. A jelenlegi kilátások szerint legalább 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és a kereslet eddig növekedése alapján ezek a lakások várhatóan hamar gazdára is találnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!