2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Drágult a tejForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-09-26 17:54:49
Címkék: Bihari hírek
Két hónapja elõször drágult a hazai nyerstej alap- és átlagára, augusztusban 2,5 százalékkal nõtt. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a következõ öt hónapos idõszakra 85 forint feletti kilogrammonként nyerstej alapárat jelez elõre.

A szakmaközi szervezet szerint a magyarországi átlagár még mindig alacsony, a 25. helyen állt augusztusban amikor a magyar tejtermelõk átlagosan 70 forintot kaptak a nyerstej kilójáért, miközben Szlovákiában 8 forinttal, Ausztriában 24 forinttal és Romániában is 4 forinttal többet fizettek a termelõknek.

Az áremelkedést jelzõ nemzetközi tendenciákat figyelembe véve a Tej Terméktanács elnöksége a legutóbbi ülésén a nyerstej alapár prognózisát 72 forintról 75 forintra emelte.

Mivel az elsõ hónapok alapár átlaga csupán 65 forint volt kilogrammonként, a terméktanács állásfoglalása azt is jelenti, hogy a hátralévõ hónapokra a szervezet 85 forint feletti árra számít.

Tej Terméktanács azt mondja, minden lehetséges lépést megtesz a hazai tejtermelõk érdekében, és ezt kéri partnereitõl is. Ahhoz ugyanis, hogy a tejtermelõk jövõre is tejet termeljenek, szerintük a nyerstej, illetve a késztermék átadási árakat õsszel rendezni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!